Kardamom má největší zastoupení v tradiční indické kuchyni, stejně jako v tradičním švédském pečení. Je taky naprosto vynikající náhradou skořice v jablečném koláči! Nicméně kardamom má i širokou paletu zdravotních výhod. Stejně tak jako mnoho dalších koření má kardamom silné účinky na tělo. Zde je několik vědeckých důvodů, proč byste ho měli zařadit do arsenálu svého koření.

Zápach z úst

Máte špatný dech? Kardamom vám může pomoct. Stačí žvýkat jeho semínka a ty se postarají o tom, aby odstranila nepříjemný pach. Má totiž antimikrobiální vlastnosti, které jsou kardamomu vlastní. Navíc cineol, hlavní součást tohoto koření, je silně antiseptický a zabíjí špatné bakterie. Cineol zabíjí bakterie, které působí zubní kas a zánět dásní.

Zažívací potíže

Pokud jste si už něco přečetli o ajurvédské medicíně, nejsou pro vás účinky kardamomu neznámé. Často se tu používá hlavně k léčbě žaludečních onemocnění. Kardamom je prostě tradicí této vědy proti bolestem břicha. Navíc patří vlastně do společné rodiny se zázvorem.

Krevní tlak

Má obrovský potenciál v pomoci lidem, kteří mají problém s vysokým krevním tlakem. Podle nedávno zveřejněné studie je dokázáno, že pokud si budete dávat 3 gramy mletého kardamomu po 12 týdnů, sníží vám systolický i diastolický krevní tlak.

Výzkum rakoviny

Kardamom je i skvělým potenciálním lékem v léčbě rakoviny. Studie zveřejněná v Journal of Medicinal Food v roce 2012 potvrdila, že kardamom má chemopreventivní účinky proti 2. stupni rakoviny kůže. Je taky velmi protizánětlivý a bylo prokázáno, že působí jako ochranný prvek proti rakovině tím, že podporují zdravý imunitní systém. A nepotvrdil to jenom jeden výzkum.

Diabetes

Osoby s diabetem často trápí nízká hladina minerálního manganu. A kardamom ji má neuvěřitelně vysokou, takže je ideální potravinou pro každého, kdo má špatnou hladinu cukru v krvi. Společně se skořicí jsou tato koření vysoce vhodná pro diabetiky.

Určitě nám věříte, ale přemýšlíte o tom, jak zařadit kardamom do každodenního jídelníčku. Začněte s tím, že si doma připravíte domácí Masala čaj nebo toto chutné smoothie:

1 šálek mléka bez laktózy

1 mrazený, oloupaný banán

2 hrsti loupaných datlí

2 lžíce sezamového tahini

¼ lžičky čerstvě mletého kardamomu

 

To všechno hoďte do vysokorychlostního mixéru a zapněte. Dobrou chuť!