Jídlo nemá chutnat hrozně jenom proto, aby bylo zdravé. Pokud už nakupujete na tržišti od místních zemědělců, je pravděpodobné, že víte, že mají neuvěřitelně čerstvé a sezónní suroviny, které nejsou znehodnocené žádnými chemikáliemi. Toto zralé a šťavnaté ovoce a zelenina má v sobě spoustu výživných hodnot. Ale to nejsou jediné lahodně chutnající potraviny, které jsou pro vás dobré. Vaše skříňka s kořením taky může nabízet pěknou dávku zdravých a přitom fantastických chutí.

Pokud máte ústa, která kořeněným jídlům příliš neholdují, můžete i nadále využívat koření pouze střídmě nebo najít některé z těch zdravých koření v kapslích nebo tinktuře.

Skořice

Známe ji jako přísadu mnohých jídel. Je tak trochu štiplavá a sladká v jednu chvíli. Navíc výrazně přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v těle a léčbě cukrovky typu 2. A i jenom jeho vůně má moc zvýšit aktivitu vašeho mozku.

Hřebíček

Esenciální olej z hřebíčku je vysoce účinný při udržování zdravých dásní a zubů. Navíc má tu schopnost snížit bolest ve zkaženém zubu, uklidní vám žaludek nebo zabere při celkové bolesti svalstva.

Kardamon

Vyskytuje se převážně v indické kuchyni a je známý pro svou schopnost léčit zažívací potíže, včetně zvedání žaludku, pálení žáhy a dokonce i zápachu z úst. Jeho aroma mírní deprese a úzkosti a přítomnost fytochemikálií IC3 (indol-3-karbinol) a DIM (diindolylmetan) má skvělé účinky v prevenci proti rakovině.

Černý pepř

Pepř je víc než jen nejlepší přítel soli. Dokáže srovnat trávení, pomáhá předcházet a zmírňuje nadýmání a má silné antibakteriální vlastnosti. Jeho květinová vůně (kterou můžete ještě zesílit esenciálním pepřovým olejem) vám zlepší náladu, a to zejména pokud jste dlouhodobě unavení a apatičtí. Pepř také zvyšuje činnost krevního oběhu.

Zázvor

S njevětší pravděpodobností nebude zázvor neznámou potravinou na vašem talíři, ve vaší misce nebo hrnku. Je to univerzální koření nejvíce ceněné pro své zažívací a protizánětlivé účinky. Je to velký zachránce těch, kteří mají žaludek náchylný k podráždění. To znamená třeba těhotné ženy nebo turisty trpící mořskou nemocí.

Kurkuma

Další drahocenné koření z Indie. U kurkumy odhalili její silné antioxidační a protizánětlivé účinky teprve nedávno. Snadno vás zbaví zánětů v těle nebo vysoké hladiny cholesterolu, sklonů k artritidě nebo dokonce chronických onemocnění kůže jako třeba lupénky nebo akné.

Muškátový oříšek

Často opomíjené koření, jehož chuť nahradila skořice. Muškátový oříšek je pozoruhodným léčitelem a to se mu nedá upřít. Pro lidi trpící insomnií nebo jinou poruchou spánku je trochu muškátového oříšku před spaním skvělou přírodní záchranou. Uklidní i rozzlobené žaludeční šťávy a esenciální olej z oříšku vám pomůže od bolesti zubů. Málokdo o muškátovém oříšku ví, že také zvyšuje činnost libida.