Pálení žáhy je problém, který nás dokáže pěkně potrápit. Vzniká, když kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu při jejich vniknutí z žaludku do trávicího traktu.

Hlavní příčinou pálení žáhy je jídlo. Jednak jeho nesprávné složení a pak i špatné stravovací návyky. Rozhodně byste se neměli ládovat večer před spaním či během dne spořádat velké porce jídla. Naopak žádoucí je jíst menší dávky a pětkrát denně.

Nezanedbatelným faktorem pro vznik pálení žáhy je i nadváha či hektický životní styl a nedostatek odpočinku po jídle.

Jídla a nápoje podporující pálení žáhy

Po požití některých jídel a nápojů je předpoklad, že vás začne pálit žáha. Mezi ně patří: smažená, tučná a pálivá jídla, časté pití kávy, alkohol, cibule, citrusy, bublinkaté nápoje (cola, pepsi), rajčatová omáčka, čokoláda, peprmintové cukrovinky.

Jídla a nápoje, které zamezují pálení žáhy

Jsou však i potraviny, po kterých by vás žáha pálit neměla. Jedná se o ovesné vločky, zázvor, aloe vera, salát, banány a melouny, fenykl, květák, brokolice, chřest, petrželka, drůbež, ryby a mořské plody, rýže a kuskus.

Pozor na váhu, noste pohodlné oblečení

Jak jsme již psali, jednou z příčin je i nadváha, logicky tak rada zní – snižte svoji váhu, obézní trpí až 3x častěji pálením žáhy. Rovněž noste pohodlné oděvy, ne příliš upnuté v pase čili povolte si opasky a do kalhot se také nemusíte „rvát“ vleže… To není správná cesta.

Při spaní si vezměte třeba dva polštáře, abyste měli hlavu ve vyšší poloze.

Tipy, jak si ulevit

Když už vás chytne žáha, pak existují medikamenty. Je však i několik tipů, jak si ulevit, pokud se vám do léků nechce – žvýkejte žvýkačku, používejte jablečný ocet, jezte mandle, brambory, celozrnné potraviny, pijte čerstvé šťávy (ne citrusové).

Zkuste nápoje:
– 1 lžičku hořčice smíchejte s půl litrem vody a vypijte.
– 1 lžičku skořice dejte do sklenice vody a poté asi 15 minut povařte. Následně přidejte lžičku medu a pijte mezi jídly.
– 1 až 2 lžičky medu rozmíchejte ve sklenici teplé vody a vypijte.