Jeden ze šesti dospělých pije sotva čtyřikrát za měsíc a na flámu si dá kolem osmi drinků. Pijete častěji? Možná máte problém. Pokud u sebe pozorujete následujících 7 příznaků, možná máte vážný problém.

Myslíte si, že přehánět to tak často, je v pořádku

Alkoholici se zezačátku chlácholí představou, že přece každý pije v takových intervalech, ale není to pravda. Dámy, pokud jste do sebe za dvě hodiny schopny otočit 4 drinky, jedná se o nadměrné pití. U chlapů je takové pití považováno za víkendovou epizodku. Ale u čtyř nápojů většinou nezůstane.

I když to vypadá, že vysoká a alkohol jdou ruku v ruce, není to tak úplně pravidlem. Podle amerických statistik pijí lidé nad 65 let mnohem více, než mladí dospělí ve věku od 18 do 34 let. Nárazové pití je dvakrát tak častější u mužů než u žen.

Po propité noci jste unavení a náladoví

Spali jste osm hodin a stejně se necítíte odpočatí? Pokud jste večer předtím pili, tak to bude nejspíš z toho. Alkohol potlačuje REM cyklus, a proto se vám nepodaří zabrat tak, jako byste byli střízliví. Kocovina se neprojevuje jen v podobě tepající bolesti hlavy a nevolností. Lidé, kteří se s ní vzbudí, jsou nervózní, unavení, smutní a podráždění. Zažili jste to? Jednalo se o abstinenční příznaky.

Jste nezodpovědní

Promeškáváte dohodnuté termíny, unikají vám podstatné detaily velkého projektu, přeskakujete hodiny angličtiny a přestali jste chodit do posilovny. Všechno kvůli prohýřeným večerům. Pití se stává problémem, když začnete zanedbávat věci, které jsou pro vás životně důležité, kvůli alkoholu.

Ztrácíte balanc

Sklenka vína nebo půllitr piva vás dostane do nálady. Ale jakmile začnete breptat, chovat se příliš mile k cizím lidem a nedokážete udržet rovnováhu, měli byste přestat. Obzvlášť pokud se pro vás stalo pravidlem dostávat se do téhle nálady. Je to něco jako přejídání. Doporučujeme vám alkohol prokládat vydatným množstvím čisté vody. Dodá vám pocit sytosti a zpomalí, blíží se stav opilosti.

Dostáváte se do ožehavých situací

Určitý stupeň sociální úzkosti je tak nějak přirozený. Hlídá nás, abychom neříkali úplně všechno, co si myslíme. Někdy je to totiž nanejvýš netaktní. Ale alkohol tento filtr taktnosti poměrně zdařile odplaví a vy se octnete uprostřed dost nepříjemné debaty, která může skončit i pěstním soubojem. Nahlas se smějete tak, že to ruší okolní stoly a možná i další hospody v ulici a vyprávíte trapné historky, které by před některými osobami měly zůstat zamlčené. Nechcete mít ráno morální kocovinu? Přestaňte pít.

Býváte nezvykle často v ohrožení života

Alkohol negativně ovlivňuje úsudek a snižuje zábrany. To vás může často dostat do rizikových situací, především v sexu. Můžete se nakazit některou z nepěkných sexuálních chorob. Taky se snadněji zraníte nebo se dokonce můžete propít k otravě alkoholem. Téměř 700 amerických studentů ve věku 18 a 24 let je ročně napadeno jiným studentem a 2 000 jich umírá na následky spojené s alkoholem.

Vaši přátelé se o vás začínají bát

Pokud vám přátele, rodina nebo spolupracovníci říkají, že se obávají, že pijete přespříliš, je to červená vlajka. Pokud se bojíte lidí zeptat, jestli to přeháníte, tak to patrně opravdu přeháníte. A kdo jiný by měl být kompasem našeho zdravotního a psychického zdraví, než ti nejbližší?