Naše snaha být zdravý a vědomý je stále častější. Odhalujeme pravdy o tom, jak se vyrábí potraviny, které jíme každý den. Jen na nás záleží, jestli donutíme výrobce k použití kvalitnějších surovin, nebo alespoň ke snížení množství umělých přísad tak, aby vyhověli našim nárokům.

Pravděpodobně bude znalost rafinovaných olejů běžně používaných v kuchyni dalším velkým tématem týkajícím se zdraví. Tyto oleje vyvolávají v naší trávicí soustavě zmatek a jistě způsobují více škody než užitku. Pokud vaříte s olejem kokosovým, je to jistě obrovský krok správným směrem, ale bohužel jsou tyto nezdravé oleje také součástí téměř všech zpracovaných a balených potravin, včetně těch, které jsou často prodávány s nálepkou „zdravé.“

Co jsou rafinované rostlinné oleje a proč jsou špatné

Nejběžnější rafinované oleje, které se přidávají do našich potravin, jsou rostlinné oleje, které se zdají být na první pohled neškodné. Jedná se například o sojový olej, který většinou pochází z geneticky modifikované rostliny. Stejné je to i s olejem řepkovým, který rovněž pochází z geneticky modifikované řepky.

Často se také používá kukuřičný olej a – uhodli jste – tato plodina je také téměř vždy pěstována z geneticky modifikovaných semen. To znamená, že všechny uvedené rostliny používané k výrobě olejů obsahují velké množství pesticidů. To ale stále není hlavní důvod, proč jsou pro naše zdraví tak škodlivé.

Proces tvorby těchto olejů zahrnuje lisování a ohřívání s využitím různých průmyslových chemikálii a toxických rozpouštědel. Tyto oleje způsobují zánět v těle, a pokud máte nějaké zažívací problémy, je vhodné, abyste je ze svého jídelníčku vyřadili.

Co můžeme dělat?

V poslední době můžeme sledovat nárůst počtu lidí, kteří si začínají uvědomovat, že je důležité dodržovat zdravou a vyváženou stravu s co nejmenším množstvím umělých přísad. Je možné, že tyto rafinované oleje nízké kvality se přidávají do ostatních obecně zdravých potravin, protože spotřebitelé si nejsou vědomi jejich možných negativních dopadů na zdraví. Tyto oleje jsou mnohem levnější, než jejich zdravější alternativy, které jsou ekologické a lisované za studena. Výrobci jsou si pravděpodobně vědomi nebezpečí, která se v nich ukrývají, chtějí ale ušetřit.

Čím více z nás spotřebitelů si uvědomí, jak důležité je používat skutečné ingredience, tím více bude muset trh omezit distribuci zpracovaných, balených potravin s nezdravými složkami.

Jak se můžeme vyhnout rafinovaných rostlinným olejům?

Věřte, že skutečné jídlo nemá komplikované ingredience. Problém ovšem nastává, pokud nemáte čas vařit doma a chodíte jíst do restaurací či bufetů. Bohužel i restaurace, které se prohlašují za zdravé, často stále tyto oleje používají, aby ušetřily náklady. Jediný způsob, jak je přimět, aby tento fakt změnily, je bojkotovat daný podnik, informovat o tom i okolí, či se vždy na místě zeptat, proč se obtěžují s tak zdravým menu, když ho následně zkazí rafinovanými oleji.

Stále platí pravidlo všeho s mírou, ale pokud máme zdravější alternativy, proč bychom je nepoužívali co nejvíce? Nebylo by příjemné jít do restaurace a dostat vynikající a zdravé jídlo? Jako spotřebitelé máme veškeré změny ve svých rukou. Zvažte tedy revizi svých oblíbených restaurací i přísad, které kupujete na domácí vaření.