Ať už jste student, který hledá efektivnější způsoby, jak si zapamatovat slova učitelů, dospělý snažící se o efektivnější práci, či důchodce, který usiluje o aktivní životní styl, důležité je udržovat svůj mozek v kondici. Dobrou zprávou je, že existují jednoduché způsoby, jak svou paměť zlepšit a zde jsou některé z nich.

Cvičte

Tím nemáme na mysli jakýkoli druh kognitivního cvičení, i když to samozřejmě také neublíží. Co myslíme, je staré dobré fyzické cvičení, které budete pokud možno provádět pravidelně.

Fyzická aktivita zvyšuje průtok krve v mozku, podporuje produkci látek chránících nervy, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, které brání správné funkci mozku a mohou vést k mrtvici – jinými slovy pohybem rozhodně nic nezkazíte a čím více, tím lépe.

Konzumujte omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 matné kyseliny jsou velmi důležité pro správnou funkci celého organismu a mozku a zároveň nemohou být syntetizovány v těle. Jediný způsob, jak je získat, je konzumace s jídlem. Bohužel produkty, které obsahují vysoké množství těchto mastných kyselin (např. ryby, játra), nehrají významnou roli ve stravě průměrného člověka. Nízký příjem omega-3 mastných kyselin však může vést k Alzheimerově chorobě a naopak – lidé, kteří konzumují dostatečné množství, jsou k těmto chorobám méně náchylní.

Pište ručně

V našem hektickém věku textových zpráv a internetu může znít rada psát ručně směšně, ale fakta možná váš postoj změní. Průzkumy naznačují, že psaní rukou a čtení ručně psaných poznámek iniciuje funkci oblastí v mozku, které při psaní či čtení tištěného textu zůstávají nevyužity. V krátkodobém horizontu si lépe zapamatujete, co jste si zapsali. A v dlouhodobém horizontu budete mít celkově lepší paměť i analytické schopnosti.

Doplňujte vitamin D

Vitamin D je rozhodující pro rozvoj oblastí mozku odpovědných za plánování, paměť a zpracování informací. Vitamin D si můžete jednoduše doplnit delším pobytem na slunci, neboť sluneční záření podporuje jeho tvorbu přímo v těle. Pokud nemáte možnost chodit častěji na slunce, měli byste uvažovat o doplňcích tohoto vitaminu.

Zkoušejte nové věci

Zkoušejte nové činnosti, začněte se učit cizí jazyk, navštěvujte kurz vaření – cokoli si jen dovedete představit. Možná máte nějaký nesplněný sen, jehož uskutečnění jste doteď odkládali, proč si jej nesplnit právě teď a netěžit z jeho přínosů? Zvládnutí nové dovednosti vytváří nové trasy neuronů v mozku, takže budete mít navíc lepší schopnost učit se.

Procvičujte svůj mozek

Pokud něco moc často nepoužíváte, poté zapomenete, jak to používat. To platí i o mozku. Je neuvěřitelné, jak rychle se můžeme stát závislými na různých zařízeních během krátké doby. Takže, pokud chcete využít příležitost, jak si procvičit mozek, přestaňte na všechny poznámky i malé výpočty používat svůj smatphone.

Existuje mnoho způsobů, jak zlepšit funkci svého mozku, od jednoduchých cviků až k dramatickým změnám životního stylu. Ale pokud si opravdu chcete udržet zdraví a efektivitu, žádná cena není příliš vysoká.