Chřest není jediný důvod podivného zápachu tekutiny, která z vás vychází. Mrkejte, jaké můžou být další důvody.

Máte cukrovku

Sladká medová vůně při močení je možná podle vás znamením, že děláte všechno správně, ale je to víc než cokoliv jiného znamení, že máte cukrovku. Nadbytek cukru v moči je totiž jeden z hlavních příznaků. V dnešní době vás diagnostikují po malém píchnutí do prstu. Ale v 17. století by se to snažili určit pomocí třech svých smyslů: zraku, čichu a chuti. Thomas Mayo, lékař v roce 1675, popsal chuť diabetické moči jako „úžasně sladkou, jakoby protkanou medem nebo cukrem.“ Sladká chuť a vůně byla jisto jistým ukazatelem. Takže jestliže zaznamená jakoukoliv změnu pachu k lepšímu, raději skočte za svým lékařem.

Spolykali jste hodně vitaminu B-6

Některé multivitaminy můžou dát moči nepříjemný zápach léčiv, a to zejména v případě, přeženete-li to s vitamínem B-6. Vitaminy jsou rozpustné buď v tuku, nebo ve vodě, což znamená, že se objeví v moči v každém případě. Nejenom, že má pak podivný multivitaminový zápach, ale taky může proměnit barvu vaší moči do fluroescenčně zeleného nebo zeleno-žlutého odstínu. Dobrou zprávou je, že tento důsledek je neškodný, takže pokračujte v užívání. Jen možná snižte množství, protože to evidentně přeháníte a vaše tělo nadbytek vitaminů bez užitku vyloučí.

Jste dehydratovaní

Pokud ze své moči cítíte silný zápach…no…moči, možná byste se měli pořádně napít. Vaše moč je totiž mimořádně koncentrovaná a proto zanechává nezanedbatelný zápach čpavku. Pokud nevypijete až 8 sklenic vody denně, neměli byste zaznamenat problém. Ale pokud ne, nemá vaše tělo jak odplavovat škodlivé látky. „Lidé by měli jednat tak, aby jejich moč měla velice světle žlutou barvu,“ říká William Brant, certifikovaný urolog. „Jestli je vaše moč tmavě žlutá nebo oranžová, pravděpodobně velice málo pijete.“

Žijete v pečovatelském domě nebo vás právě pustili z nemocnice

Je vaše moč cítit kovem? Možná máte infekci Pseudomonas. Tyto infekce se běžně vyskytují v nemocnicích nebo domovech důchodců, protože bakterie, které ji způsobují (a zápach taky) se daří v močících trubičkách. Nemocné či starší osoby s oslabeným imunitním systémem jsou zvláště ohroženou skupinou. „Jakmile se tato bakterie jednou objeví, už chodí jako pešek okolo. Je to součást flory bakteriálního prostředí nemocnic a domovů důchodců,“ říká Dr. Craig Comiter, urolog z kalifornské nemocnice.

Nechodíte na záchod tak často, jak byste měli

Pokud se vám chce, prostě běžte na záchod! Jestli to budete držet celý den, vaše moč bude stará a začne páchnout. Dr. Comiter varuje:¨“Lidi si plánují dny tak hekticky, že se snaží co nejdéle vydržet bez čůrání, až to není zdravé.“ To vám uškodí zejména v případě, že jste náchylnější k infekcím a bakteriálním onemocnění. „Jestli to budete držet moc dlouho, bude vás to dokonce při čůrání pálit,“ dodává Dr. Comiter.

Nečůráte do záchodu

Lidé, kteří používají moc katetrů a vypouštějí moč do igelitového pytlíku, můžou po nějaké době cítit nepříjemný zápach. „Moč v pytlících opravdu moc nevoní, protože se tady daří bakteriím,“ říká Dr. Comiter. „Není to nebezpečné. Jen je to klasický rys nesterilního vzorku moči.“ Doktor navrhuje rozpustit v pytlíku aspirin, protože kyselina salicylová pach moči neutralizuje. V případě, že se vám nepodaří zabránit zápachu ani aspirinem, zkuste se raději poradit s lékařem, jestli je všechno, jak má.

Jíte opravdu hodně zeleniny

Vydatná porce zeleniny je pro vaše tělo opravdu prospěšná, a pokud vaše moč bude cítit trochu jako shnilé zelí, nedělejte si starosti. Největší a neznámější příčinnou je chřest. Jde z vaší moči cítit už po 20 minutách! Ostatní potraviny, jako je růžičková kapusta, cibule, zelí a tuřín mají taky tento vedlejší metabolický účinek. Nutí vás totiž vytvářet kyselinu siřičitou, kterou tělo tráví zeleninu. Ale je to naprosto přirozené. Pokud vás to ale obtěžuje nebo máte v práci nevětrané záchody a bojíte se, že byste se nechtě o zápach podělili s kolegy, zkuste pít víc vody.

Máte infekci močových cest

Ta zapříčiní, že při čůrání ucítíte shnilé potraviny nebo zpocené ponožky. Tyto podivné zápachy způsobují bakterie, které máte v močovém měchýři a které mohou za to, že jste nemocní. Je tady i druhá varianta asymptomatických bakterií. Ale ty nemusí nutně znamenat zánět močového měchýře. „Asi jedna třetina žen ve věku nad 65 let má tuto bakterii v moči,“ říká Dr. Comiter. „Ale to neznamená, že mají v těle riskantní infekci, protože je to ten druh bakterie, co se v moči objeví a pak prostě zmizí.“ Pokud se setkáte s dalšími příznaky, jako je pálení, krev v moči nebo horečka, okamžitě vyhledejte lékaře.

Příliš se sprchujete

Jediná cizorodá tekutina, která by se měla dostat do kontaktu s vašimi genitáliemi, je voda. Sprchové gely a chemikálie zabíjí přirození ochranné bakterie a vy jste pak náchylnější k onemocnění. Ve vašich intimní oblasti máte určitý typ kyselosti, a pokud ji odtud vymyjete, není to zdravé. Takže raději to nedělejte. Vaše genitálie i vás nos vám poděkují!