Multitasking. Všichni milujeme tu myšlenku plnění více úkolů najednou. Ale výzkum ukázal, že lidský mozek není schopen řešit v jednu chvíli více věcí efektivním způsobem. Přesto existují lidí, kteří jsou hrdí na svou schopnost využívat výhod multitaskingu, ať už je to podle tabulek efektivní nebo ne.

Z hlediska produktivity je však multitasking velice nevděčný „sport“. Což je z toho, co víme o mozku, docela pochopitelné. Ale ani přesto ještě myšlenku dělat víc věcí naráz nezavrhujte! Pravdou je, že existují způsoby využití multitaskingu, které výkon nenarušují. Tajemství spočívá v kombinování nějakého druhu velmi jednoduché fyzické aktivity s mírným zatížením mozku mentální aktivitou.

Většina lidí jej využívá špatně spojením dvou a více mírně i vysoce náročných duševních činností, které nutí mozek rozdělit svou pozornost. Výsledkem je, že úkoly trpí na kvalitě a zabírají vám víc času, než je dokončíte.

Správný způsob jak dělat více věcí najednou je dovolit mozku soustředit se na jednoduchou aktivitu, zatímco tělo pracuje v režimu autopilot na něčem jiném. Nemáte moc představu, co tím myslíme? Nevadí. Máme pro vás pár příkladů.

Poslech hudby při cvičení v posilovně

Jednou z nejčastějších forem efektivního multitaskingu je naskočit na kardio stroj a rozptýlit mysl hudbou. Poslech hudby je populární volba, protože je to forma duševní motivace, která pomáhá odlákat pozornost od nepohodlí při cvičení.

Prakticky každý může běhat, chodit nebo šlapat na přístroji, aniž by u toho musel přemýšlet. To jsou chvíle, kdy je pro mysl v pořádku soustředit se na něco jiného, jako třeba na dobrou písničku nebo zajímavý podcast.

Mluvení do telefonu při chůzi

Mnoho lidí při telefonování zůstává sedět. Ale telefonování představuje skvělý způsob, jak se dostat do pohybu, zatímco se soustředíte na něco jiného. Uvidíte, že pro vás pohyb bude přirozený a vůbec si ho nebudete uvědomovat.

Chození a mluvení do telefonu nemusí vždycky fungovat tak dobře, pokud se snažíte sledovat neznámou trasu nebo procházet cestu se spoustou překážek, jako je třeba provoz, ostatních chodci, kořeny stromů nebo výmoly. Ale když se budete procházet doma nebo ve své kanceláři, budete se moct důkladně soustředit na hovor, protože nemusíte rozdělit své zaměření mezi mluvení a navigování.

Sledování televize při stretchingu

Sledování televize je pasivní činnost, kterou většina lidí využívá k relaxaci na pohovce a uvedení svých svalů do klidu. Ale může se z něj stát efektivní aktivita, při které protáhnete tělo u svého oblíbeného pořadu.

I když se budete muset trochu soustředit na přechod mezi cviky, je mnoho pozic, ve kterých na několik minut nebo sekund můžete soustředit svou pozornost na televizi a tím se uvolnit, abyste ve cvičení pokračovali co nejdéle.

Čtení a relaxace ve vaně

Koupání ve vaně je pro tělo relaxační, regenerační, zbavuje stresu a napětí. I když tam jen tak sedíte, umožňujete kůži a svalům, aby nasákly teplou vodu. Navíc ale můžete udělat něco i pro svůj mozek.

Čtení dobré knížky a omlazující účinky lázně jsou skvělým způsobem, jak zklidnit unavenou mysl. Můžete ale vyzkoušet i jiné relaxační duševní činnosti jako třeba poslech klasické hudby, tréning soustředění nebo meditaci.

Zpívání ve sprše

Byli jste nejspíš pod proudem tekoucí vody tolikrát, že jste si tu čas od času něco pobrukovali, aniž o tom víte. A to je super podnět k tomu, abyste si během koupele vystřihli pár taktů své oblíbené písničky.

Je úplně jedno, že neumíte zpívat a partner vás chodí do koupelny průběžně kontrolovat, jestli to nejsou zvuky spojené s fyzickou bolestí. Jen nezapomeňte opláchnout všechen šampon, mýdlo i kondicionér správně!

Vidíte? Ne vždy je multitasking kontraproduktivní. Jen si musíte pořádně rozmyslet, jaké dvě aktivity spojíte. Když si vyberete fyzickou aktivitu, ujistěte se, že vyžaduje minimální nebo žádné soustředění. Stejně tak pokud budete volit mentální aktivitu, rozhodněte se pro tu, která vám jde víceméně přirozeně a nevyžaduje hlubší ponoření se do činnosti, jako by třeba byla práce na komplikovaném projektu.

 

Hlavní je, abyste se dobře bavili a vědomě si užívali výhod multitaskingu!