Medicínské rukavice jsou důležité, protože nás dokáží ochránit před viry a bakteriemi na povrchu předmětů, kterých se dotýkáme. Ačkoliv nás mohou tyto rukavice ochránit, mohou nás také ohrozit. Čím déle tyto rukavice nosíme, tím více virů a bakterií se na nich usazuje. Když se následně dotýkáme čistých předmětů se špinavými rukavicemi, ve skutečnosti dané věci infikujeme.

Nebezpečí nošení rukavic pro hygienu

Asistent lékaře v urgentní péči v Upper Valley David Tiller říká v časopise Realpharmacy o častém nošení rukavic:
„Křížová kontaminace je, když jste buď sami nakaženi, nebo jste v kontaktu s něčím nakaženým a předáte to někde nebo někomu jinému,“ řekl Tiller. „Jediné, kdy je vhodné použít rukavice, je, když uděláš jeden konkrétní úkol.“ Splníte úkol a poté rukavice odhodíte. “

„Takže si nasadíš rukavice, opustíš auto, dotkneš se svého auta, volantu, kliky dveří, kliky do obchodu a regálů s potravinami.“ Dotýkáte se všeho od pokladny až po kreditní karty, “řekl Tiller.

Důkladné mytí rukou je lepší alternativa

Představte si situaci v obchodě, prodavač se dotkne v rukavicích peněz, následně zboží, poté pokladny, následně ruky zákazníka a zase sahá na další zboží, které může rukavicemi infikovat. V mnoha případech má větší smysl si častěji mít ruce. Pravidelné používání dezinfekčního prostředku je účinnější než nošení rukavic. Časté používání rukavic se také podílí na znečišťování životního prostředí.

Tiller také novinářům řekl: „I když jsou vaše ruce chráněny, předali jste kýchnutí každému jednotlivému člověku v tomto obchodě. Použití dezinfekčního prostředku na ruce nebo mytí rukou je mnohem efektivnější způsob, jak nešířit choroboplodné zárodky. “

Rukavice je vhodné používat jen pro jednorázové činnosti, při kterých hrozí kontakt s infikovaným povrchem a u kterých není možné si ruce dezinfikovat. Když se rukavice sundavá, je třeba ji vždy uchopit za okraj, abychom se nedotýkali míst, kterými se s rukavicí dotýkáme nebezpečných předmětů. Dkonce i medicínské rukavice je třeba používat opatrně, jinak způsobí více škody než užitku.