Avokádo je perfektní plod. Nejenom, že skvěle chutná, má navíc nízký obsah cukru a vysoký obsah zdravých tuků. To jsou ty tuky, které tělu pomáhají. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek, včetně kyseliny listové, luteinu a draslíku. Avokádo má taky všestranné využití. Od přípravy guacamole přes smoothies až po možnost přidání ho do salátů a sendvičů. Avokádo je zkrátka skvělý doplněk k jakémukoliv menu. Tato všestrannost se projevuje i v jeho přínosu zdraví.

Podle studie provedené v Pennsylvania State University vás jedno avokádo denně uchrání před kardiovaskulárními onemocněními, sníží hladinu cholesterolu v těle i vysoký tlak a navíc ničí záněty. Penny Kris-Etherton M., významný profesor výživy na Penn State a spoluautor studie o stravování došel k závěru, že „jedno avokádo denně je ideální porce obsahu tuku, je taky ideální při dietě na snížení cholesterolu a svým složením významně ovlivňuje snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.“

Když jíme jemné zelené „maso“ z avokáda, pecku většinou vyhazujeme. Nicméně studie prokázaly, že i pecka avokáda je mimořádně výživná. Zde je pět způsobů, jak ji můžete využít ve svůj prospěch.

Skvělý bojovník s rakovinou

Další výzkum v Penn State prokázal, že více než 70 % celkového obsahu antioxidantů se nachází uvnitř pecky. Profesor Deepta Dabas, Ph.D. objevil, že v peckách avokáda je vysoká antioxidační aktivita. Extrakt z pecky také inhibuje růst rakovinotvorných buněčných linií, hlavně v případě rakoviny plic, tlustého střeva, prsu a prostaty. To je skvělá zpráva! Pozitivně dopadl i výzkum University of Waterloo na avocatin B, neboli tuk odvozený z metanolu extrahovaného z pecky avokáda. Avocatin B má prokazatelně pozitivní účinky proti akutní leukémii a v avokádových peckách je ho dost.

Bojovník s bolestmi a záněty

Pecky avokáda byly používány v mayské i aztécké kultuře na kožní choroby a jako obrana proti infekčním onemocněním. My jen znovu objevujeme jeho silné zdravotní výhody. Mezi antioxidanty nalezené v pecce patří katechiny a procyanidany. Obě tyto látky mají silně protizánětlivé účinky. Úspěšně eliminují bolest a otok a zlepšují funkci kloubů, takže jsou velmi prospěšné pro osoby trpící artritidou. Tyto flavonoidy také zlepšují stav srdce a pozitivně působí na krevní oběh.

Podpora trávící soustavy

Někteří zdravotní experti tvrdí, že nejvíc vlákniny obsahuje dužina avokáda. Ale nejvíce vlákniny se ukrývá právě v pecce. Obsahuje totiž víc prospěšné vlákniny než většina druhů ovoce a zeleniny. V kombinaci se svými antioxidačními výhodami, jsou avokádové pecky skvělým dietním doplňkem pro trávicí trakt a lepší zažívání.

Vyrovnává hladinu cukru v krvi

Všechny výše zmíněné látky mají další výhodu: pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, což snižuje chutě na nezdravé potraviny. Když zůstane hladina krevního cukru v těle v rovnováze po celý den, je méně pravděpodobné, že se budete přejídat a směřovat tak k nezdravé nadváze.

Skvělý pomocník v péči o kůži

S tím, jak stárneme, se na nás projevuje čím dál tím víc vysoká fyzická aktivita nebo cvičení i příliš mnoho stresu v životě mnohem vážněji a naše těla jsou vystavena možnosti poškození volnými radikály, které se usazují na naší kůži. Vysoká hladina antioxidantů v peckách avokáda pomáhá napravovat škody způsobené těmito volnými radikály a uzdravuje nás hluboko uvnitř našeho těla.

Různé nové zdroje jako webové stránky nebo dokonce lobbisti za avokádo Haas Avocado Board zakazují jíst pecky, ale v tom druhém případě je to spíš z důvodu odpovědnosti, než kvůli zdravotním problémům. Pokud máte stále pochybnosti, prostě čekejte na výsledky dalších průzkumů a jezte pouze měkkou dužinu.

Než půjdete do kousání avokádové pecky, musíte si uvědomit, že je to velmi obtížné. Má kulatý tvar a je kluzká, takže určitě nedoporučujeme ji zkoušet rozřezat nožem. Raději zkuste pecku „rozklepnout“ na dva a více kusů. Její suché kousky pak můžete hodit do mixéru nebo je namlít tak, aby z nich vznikla mouka nebo aby měly alespoň práškovou konzistenci. Prášek pak snadno přidáte do krému nebo vmícháte do polévky.