Původ saun je přisuzován Evropě, a to zejména severskému regionu. V současnosti už je ale kultura finské sauny rozšířená téměř po celém světě. Stalo se tak především díky uznání zdravotních výhod, které saunování poskytuje.

Sauny jsou v podstatě malé domky nebo místnosti určené k relaxaci teplem, a to jak suchým, tak vlhkým. V tomto článku vám představíme některé z nejdůležitějších zdravotních benefitů saun.

1. Saunování odplavuje toxiny

Jeden ze způsobů, jak se tělo zbavuje toxinů, je prostřednictvím potu. Silné pocení je vysoce efektivní způsob, jak se zbavit škodlivých látek, které tělo nějakým způsobem absorbovalo.

2. Saunování pomáhá při hubnutí

Saunová terapie je skvělým způsobem jak zhubnout s minimálním úsilím. Během saunování se srdeční frekvence zvyšuje díky suchému teplu. Vědci uvádí, že díky 20-ti minutovému pobytu v sauně můžete spálit až 500 kalorií. Metabolismus se zrychlí stejně jako při fyzické námaze a sauna se tím pádem stává skvělým způsobem, jak si udržet váhu.

3. Posílení imunitního systému

Další z hlavních výhod sauny je posilování imunity. Během saunování se zvyšuje produkce bílých krvinek, které v těle bojují s útočícími infekcemi. Díky tomu jsou pravidelní návštěvníci sauny většinou zdravější, a když už onemocní, mnohem rychleji se uzdraví.

4. Sauna podporuje sociální interakce

Tato výhoda neplatí pro majitele malých privátních saun. Nicméně, sauny jsou skvělým místem pro sociální interakci mezi přáteli a příbuznými – ať už máte saunu vlastní, či využíváte veřejnou.

5. Zlepšení výkonu u vytrvalostních sportů

Naše tělo má určitou úroveň tolerance tepla. Pravidelné saunování práh této tolerance zvyšuje, což vede k významnému zlepšení výkonu u vytrvalostních sportů. Pravidelní návštěvníci sauny mají díky vyšší toleranci k teplu menší sklony k únavě a mohou si udržet hladinu energie po delší dobu.

6. Saunování pro krásné vlasy

Mazové žlázy na pokožce hlavy uvolňují sloučeniny, které pomáhají hydratovat vlasy. Saunování aktivuje činnost těchto žláz, které následně uvolňují více látek, díky kterým naše vlasy vypadají skvěle a my nemusíme utrácet peníze za chemické přípravky.

7. Sauna jako prostředek pro zotavení se z tréninku

V současnosti má většina kvalitních posiloven také saunu, k čemuž existuje spousta dobrých důvodů. Saunování je totiž skvělým způsobem relaxace, tělo se během něj zbavuje metabolických odpadů a zároveň se díky lepšímu prokrvení uvolňují a regenerují namožené svaly.

8. Saunování pro mladší vzhled

I naše pokožka potřebuje pravidelnou hloubkovou očistu a saunování je skvělý způsob. Jak stárneme a kůže už není tak pružná, hromadí se nám na ní větší množství odumřelých buněk. Několik pobytů v sauně zlepší průtok krve, čímž pomáhá růstu nových buněk a odstraňuje ty staré. Saunování také podporuje produkci olejů, které přirozeně naši kůži hydratují.