Je správné pravidelně hladovět? Mnoho důkazů naznačuje, že jednou za čas je půst opravdu dobrá věc.

Půst je stále populárnější, zejména ve zdravotnické komunitě. A přestože mnoho zdravotníků půsty nedoporučuje z důvodu obav z možných následků, ještě to neznamená, že půst nemá neuvěřitelné zdravotní výhody, pokud se správně provádí.

Půst pomáhá s hubnutím

Mnoho studií dokázalo, že občasný pravidelný půst, který je vždy dodržován v určitém časovém úseku několika hodin, umožňuje tělu spálit více tukových buněk, než jen občasné diety. Přerušovaný půst umožňuje tělu využívat tuk jako primární zdroj energie namísto cukru. Mnoho sportovců ho nyní používá jako prostředek k dosažení nízkých procent tělesného tuku na soutěžích.

Půst zvyšuje citlivost těla vůči inzulinu

Studie ukázaly, že po období půstu byl inzulín efektivnější ve vyrovnávání hladiny glukózy v krvi.

Půst podporuje látkovou výměnu

Díky přerušovanému půstu může váš trávicí systém odpočívat, což povzbuzuje váš metabolismus k rychlejšímu spalování kalorií. Pokud špatně trávíte, může to ovlivnit vaši schopnost metabolizovat jídlo a spalovat tuky. Občasný půst může zažívání regulovat a podporovat zdravou funkci střev.

Půst podporuje dlouhověkost

Věřte tomu nebo ne, čím méně budete jíst, tím déle budete žít. Studie ukázaly, že se délka života lidí v některých kulturách velmi liší v závislosti na jejich stravovacích zvyklostech. Nicméně, nemusíte žít v zahraniční komunitě, abyste mohli těžit z výhod půstu. Jeden z hlavních znaků stárnutí je pomalejší metabolismus. Čím mladší je vaše tělo, tím rychlejší a efektivnější je trávení. Proto čím méně budete jíst, tím menší mýtné si váš trávicí trakt bude vybírat.

Půst zkvalitňuje hlad

Myslíte, že poznáte skutečný hlad, pokud jíte každé 3-4 hodiny? Samozřejmě ne. Ve skutečnosti zažijete pravý hlad za 12 až 24 hodin. Půst pomáhá regulovat hormony v těle, které nám pomáhají nepřejídat se. Víme, že obézní lidé mají tyto signály v těle nesprávně nestavené a posilují tak nestřídmost v jídle. Přemýšlejte o půstu jako o tlačítku reset – čím déle se postíte, tím lépe může vaše tělo regulovat hormony, aby vám zasílali správné informace. Nemluvě o tom, že až budou fungovat správně, budete sytí rychleji.

Půst pomáhá zlepšit výkon mozku

Je prokázáno, že půst zlepšuje mozkové funkce díky produkci bílkoviny zvané mozkový neurotrofický faktor. Ten aktivuje přeměnu mozkových kmenových buněk do nových neuronů a spouští řadu dalších procesů produkujících látky, které podporují nervové zdraví. Tento protein také chrání mozkové buňky před změnami způsobujícími Alzheimerovu či Parkinsonovu chorobu.

Půst posiluje imunitní systém

Přerušovaný půst zlepšuje imunitní systém, protože snižuje poškození těla volnými radikály, reguluje záněty v těle a zabraňuje růstu nádorových buněk. I v přírodě, když zvířata onemocní, přestanou přijímat potravu a soustředí se na odpočinek. Tento prvotní instinkt sníží tlak na jejich interní systém, takže se jejich tělo lépe zbaví infekce. My lidé jsme jediný druh, který myslí při nemoci na jídlo, i když ho nepotřebuje.

Půst přispívá k uvědomění

Půst pomohl mnoha lidem k tomu, aby se cítili více propojeni s životem v průběhu cvičení, meditace, jógy a bojových umění. Bez jídla máme v těle více prostoru pro energii – trávicí systém je jedním z nejnáročnějších na energii v těle. S lehčím tělem a jasnější myslí jsme více vědomí a vděční za to, co je kolem nás.

Půst zkvalitňuje kůži a zabraňuje akné

Půst může pomoci vyčistit pleť, protože je tělo dočasně osvobozeno od trávení, může své regenerační schopnosti zaměřit i jiným směrem.

Půst může mít opravdu dalekosáhlé pozitivní výsledky, a to jak fyzické, tak psychické. Vždy je však třeba ho správně provádět a naslouchat svému tělu, abyste mu svou neuvážeností spíše neuškodili.