Život je vším. Je krásný, zázračný a úžasný. Ale je jedna věc, kterou není: snadný. Jsou chvíle, kdy to opravdu pocítíte. A často si to ani neusnadňujeme, držíme se zvyků a představ, které jsou nesprávné, absurdní a velmi škodlivé. Kráčíme životem a odmítáme vidět jednoduché pravdy, protože máme strach je přijmout, aniž bychom si uvědomovali, že právě jejich přijetí nám může usnadnit život. Zde jsou některé z pravd, které je dobré přijmout za své.

1. Každý, koho milujeme, jednoho dne zemře

Přestože to zní krutě, uvědomění, že vaši blízcí vám nebudou věčně na blízku, velmi prohloubí a obohatí vaše vztahy. Mnoho lidí považuje své blízké za samozřejmost, a když je ztratí, cítí nepolevující pocit lítosti. Rodiče, prarodiče, přátelé – nikdy nevíme, kdy nás opustí. Zavolali jste v poslední době svým rodičům? Mluvte s nimi teď. Vztahy jsou nejdůležitější věcí v našem životě a podle toho bychom se o ně měli starat.

2. Jsme to my, kdo dává životu smysl

Budhisté věří, že svůj svět si vytváříme svými myšlenkami a činy. Proto je na nás, zda život, který žijeme, bude mít hlubší smysl. A nemusíme se přitom zrovna připojit k mírovým sborům či skoncovat se světovým hladomorem; prodavač v samoobsluze se může cítit stejně naplněný jako generální ředitel významné společnosti. Často jsme příliš zaměřeni na to, co nemáme a chceme a zapomínáme cítit vděčnost za to, čeho jsme dosud dosáhli.

3. Dokonalý partner neexistuje

Mnoho lidí sní o dokonalém romantickém vztahu s partnerem, který jim bude snášet modré z nebe a se kterým budou šťastně žít až do smrti. Většina z nás se často cítí provinile, když sní o takto bezchybném partnerovi. Jaký to má vliv na naše skutečné vztahy, když reální partneři neodpovídají našim vysněným představám? Neznamená to samozřejmě, že bychom se měli spokojit s každým, kdo se naskytne, ale znamená to, že bychom měli být vždy připraveni na vztahu zapracovat. Berte vztah jako mistrovské umělecké dílo – vy i váš partner jste nástroje, které mohou společně pracovat, aby byl vznikl krásný obraz. Ve vztahu se můžete cítit šťastní a naplnění, ale jen v případě, že neočekáváme, že se obraz namaluje sám.

4. Život je hra

Proč bychom se měli obávat žít naplno, s neustálým strachem, že se něco pokazí? Tento život je příležitostí k nasbírání zkušeností. Měli bychom ho brát jako hru; rozhodnout se, co chceme v životě dělat, naučit se pravidla a vždy se snažit hrát o úroveň výš. Nikdy ničeho nedosáhneme, pokud se budeme obávat hry. Nebo už jste poznali profesionálního fotbalistu, který nikdy nevkročil na hřiště?

5. Nic netrvá věčně

Podobné jako první bod tohoto seznamu, jen možná ještě těžší si ho přiznat. Mládí trvá jen chvíli, stáří nás vždy dožene. Zamilujeme se, ale také se hodně zklameme nebo ztratíme své milované. Budeme žít a pak zemřeme. Tolik lidí tu před námi bylo, milovalo, zažili úspěchy a pády a nakonec odešli a nic kromě vzpomínek nezůstalo. Musíme si uvědomit, že jsme to samé. Místo deprese však můžeme cítit vděčnost, vzrušení, a dokonce příval síly. Pokud by věci trvaly věčně, co by pak bylo zajímavé? Díky koncům jsou okamžiky i život sám cenné a jedinečné. Naučte se oceňovat.

6. Radujte se z maličkostí

Už víme, že vše končí, proto musíme být vděční za vše, čeho se nám dostává. Život zevšední, pokud na něj budeme pohlížet jako na samozřejmost. Naopak bude krásným, když si ho dovedeme užívat takový, jaký je. Kochat se přírodou cestou do práce či do školy, lehnout si do trávy a pozorovat mraky, sledovat hvězdy. Buďte romantičtí a svět bude kouzelný. Vezměte si jeden den volna a užívejte si ho plnými doušky.