Závislost je nutkání. Zaměřuje se na určitou látku nebo činnost. Daná aktivita je často velmi příjemná pro lidi, kteří jsou závislí, a jejich velká touha jim zasahuje do normálního života. Zažívají selhání zdraví, ohrožují své zaměstnání a vztahy, ale nedokážou zahnat nutkání dělat to, co jim závislost nařizuje.

Fyzická nebo psychická

Existují dva typy závislostí: fyzické a psychické. Fyzická závislost nastane, když se tělo přizpůsobuje přítomnosti určité látky, jako je například kokain nebo alkohol. Chce-li získat stejné účinky, musí daná osoba spotřebovávat stále vyšší množství. Časem může nepřítomnost látky přinášet negativní fyzické účinky, které se označují jako abstinenční příznaky. Ty mohou zahrnovat únavu, třes, úzkost, deprese a zvracení.

Psychologickou závislost je trochu těžší definovat. Často je popisována jako nutkání osoby k určité akci, pokud je vystavena stresu. Například člověk, jenž se ocitl ve finanční nouzi, se může obrátit k hazardu a doufat, že díky vysoké výhře se problémů zbaví. Pokud vyhraje menší částku, rozsvítí se mu kontrolka odměny a bude tíhnout k čím dál většímu utrácení a riskování. Všechny peníze utratí v hazardu a následný stres se opakuje. Tento „začarovaný kruh“ může vést k závislosti na hazardních hrách.

Jak se vyhnout závislosti

Mnoho závislostí začíná v důsledku stresu. Abyste zabránili škodlivým sklonům, je důležité nají zdravý způsob, jak ovládat stres. Například se naučit, kdy se distancovat od stresoru a přijmout nové návyky, které budou přínosné. Někteří lidé považují cvičení za skvělého bojovníka proti stresu, stejně jako podporu od přátel, rodiny nebo odborníků na duševní zdraví. Meditace může být také užitečná, stejně jako zábavný film. Přesměrování stresující energie ke zdravé aktivitě může pomoci k obrácení od nezdravé alternativy.

Některé látky jsou dobře známé jako návykové již ze své přirozenosti. Mnoho nelegálních drog, některé léky na předpis i nikotin, to vše může být návykové. Přestože pokud něco vyzkoušíte jednou, nestáváte se automaticky závislým, nemůžete se stát závislým na něčem, co jste nikdy nedělali. V těchto případech je tedy nejlepší strategie se těmto látkám vyhýbat. To platí zejména v případě, že ve vaší rodině již závislosti proběhly.

Často je důležité uvědomovat si svou spotřebu. Například, pokud si občas dáte sladké, okamžitě to nevykolejí váš život, ale přejídání může mít vážné zdravotní následky. Cvičením umírněnosti si můžete dovolit tu a tam užít i něco nezdravého, aniž by se z toho stal zlozvyk. Nicméně pokud máte pocit, že nemáte dostatečnou sebekontrolu, nejlepší volbou je vyhnout se všemu.

Pomoc

Jste – li v sevření závislostí, pomoc je vám vždy k dispozici. Můžete si promluvit se svým lékařem či jiným odborníkem. Pro ty, kteří mají podezření, že se u nich závislost začíná projevovat, platí rada, že nejlepší je promluvit si s přáteli nebo členy rodiny. To vám pomůže vytvořit podpůrnou síť, která vás bude držet, zatímco budete vracet svůj život zpět do normálu. Mnoho lidí si myslí, že svou závislost zvládnou překonat sami, ale často je to bohužel omyl. Proto požádat o pomoc není žádná ostuda.

Se závislostí nemusíte bojovat sami. A pamatujte, že není závislost jen na kokainu, nikotinu a alkoholu, ale také například na nakupování, na penězích atd. Takže nemlčte a pokud potřebujete pomoc, najděte si někoho, s kým se poradíte.