Vyšetření prsou na mamografu by se mělo stát běžnou součástí života každé ženy ve věku nad 45 let. Bohužel tomu tak není. Ženy hrozbu rakoviny neberou vážně, anebo mají strach z vyšetření. Zbytečně. Není sice nijak příjemné, nicméně ne bolestivé a za tu chviličku život stojí.

Ročně v Česku onemocní rakovinou prsu 6 000 žen, u jedné třetiny se nemoc nepodaří vyléčit. A přitom stačí málo – včasné zachycení nemoci a šance na vyléčené jsou dnes veliké. PAMATUJTE: Raději zbytečně, než pozdě!

Nebojte se prevence

Od roku 2002 platí v Česku screeningový program, který ženám mezi 45 a 69 rokem života umožňuje každé dva roky zdarma vyšetření na mamografu. Pokud je nutné vyšetření častější, i to některé pojišťovny hradí.

Mamograf je schopný odhalit až 90 % všech zhoubných nádorů, přidat se může k tomu i ultrazvuk a pak je úspěšnost ještě větší.

Na vyšetření by vás po 45 roce měl automaticky poslat váš gynekolog, pokud tak neučiní, požádejte o to sama. Toto vyšetření vám může zachránit život!

Vyšetření na mamografu

Mamograf je v podstatě rentgen určený pro prsa. Je tvořený dvěma deskami, mezi které prs vkládáte, a které ho stisknou, aby snímky byly co nejlepší. Rentgenové paprsky nesvítí na celé tělo, ale pouze na prsa ve dvou směrech – shora dolů a šikmo. Každé prso se rentgenuje zvlášť.

Před mamografickým vyšetřením není třeba chodit nalačno apod.

Následně se vše odvíjí od případného nálezu. Na řadě jdou pak další vyšetření a poté případné nasazení léčby.

Samovyšetření

Každá žena by si měla minimálně jedenkrát měsíčně sama prsa vyšetřit. Jak takové vyšetření provádět vám poradí váš lékař, k dispozici je i spousta příruček a informací na internetu.

Pokud však odhalíte viditelné nesrovnalosti na svých prsou (pohledem do zrcadla), nahmatáte si bulku, či máte výtok z prsou, ihned navštivte lékaře.

Rizikové faktory

Věk nad 50 let, první menstruace před 11. rokem nebo po 16. roku života, výskyt karcinomu v minulosti, první porod po 40 roce života, stres, obezita, plastické operace, zranění prsů, záněty prsní žlázy, nadměrné kouření a pití alkoholických nápojů, onemocnění štítné žlázy, genetické faktory, podobné rakovinové onemocnění v rodině, zejména přímé (matka, sestry, dcera), bezdětné a nekojící ženy.

Takže opakujeme znovu: Nebojte se, jděte včas a raději zbytečně, než pozdě!