Deprese a úzkost jsou velký problém pro mnoho lidí. Vypadá to dokonce, že tento problém se stává součástí nás samotných.

Ale nemusí to tak být.

Mnoho lidí, kteří byli dříve ochromení strachem a úzkostí, se dostalo do bodu, že získali zpět svou vyrovnanost. Temný mrak deprese odplouvá a těžká váha úzkosti se stává lehčí. Použijte 3 životabudiče, abyste se dostali zpět do stavu klidu.

Krása tohoto životního stylu tkví v jeho jednoduchosti. Navíc nemá žádné vedlejší účinky. Není emocionálně vyčerpávající. Je prostě snadný. Tak teď se asi ptáte…

Co je ten „životabudič?“

Nejdříve musíte pochopit, co se vlastně děje s vaším tělem, když jste v depresi či máte pocity úzkosti. Poté, co pochopíte své zdravotní problémy, stačí vědět, jak je zvrátit.

Nejdříve trochu vědy…

Představte si, že ve svém těle máte dvě vědra (dobře, to možná nezní příliš vědecky). Jeden kbelík je na stresové hormony (kortizol a adrenalin) a druhý je určen pro pohodové neurotransmitery (to jsou poslové zodpovědní za náladu). Za normálních okolností panuje mezi těmito dvěma nádobami rovnováha, vzájemně se doplňují a pomáhají tělu vytvářet pocit klidu. Jedná se o tzv. „hormonální rovnováhu.“

Pokud jste v depresi či zažíváte úzkost, nádoba se stresovým hormonem se naplní tak, že to je pro tělo nezvladatelné. Naopak druhá nádoba se vyprázdní na takovou úroveň, že neurotrasmitery už nepracují správně a nedávají žádné pokyny. Poté vznikají příznaky deprese a strachu.

To je také důvod, proč někdy nemáte žádný racionální důvod, ale přesto se cítíte pod psa. Z této špatné nálady ale prostě nemůžete jen tak vyskočit. Nestačí jen kliknout na svou postavu a opravit rozbitou hormonální rovnováhu, tak v tomto ohledu na sebe nebuďte přísní.

Nejdříve je třeba napravit škody způsobené vaší hormonální rovnováze a až poté dojde k redukci symptomů. A právě k oné nápravě vám pomohou „životabudiče,“ které pomáhají zlepšit celkové duševní zdraví (paměť, energii i náladu), jakož i zmírnit příznaky deprese a úzkosti.

V podstatě se jedná a o nepatrné změny ve vašem životním stylu, na které se můžete dívat jako na malé kroky, které zvrátí poškození rovnováhy ve vašem těle. Mohou vám pomoci od příznaků deprese a úzkosti rychleji, než tradiční psychoterapie, protože napravují fyzické příčiny hormonální nerovnováhy. To samozřejmě neznamená, že byste neměli navštívit psychoterapeuta, jen se prostě zkuste podívat na problém z více úhlů.

Vytvořte si pozitivní „osu cvičení stresu“

Osa cvičení stresu umožňuje používat cvičení ke zmírnění deprese a úzkosti. Každé cvičení znamená pro tělo námahu. Tělo se této námaze může buď přizpůsobit, čímž sníží stresové hormony, nebo se tělo přetíží a naopak stresové hormony zvýší. Tak se tato pomyslná osa vyrovnává. Hlavní myšlenkou je vytvořit osu pozitivní, tj. stav, že se hladina vašich stresových hormonů snižuje, čímž zlepšujete svou hormonální harmonii.

Abyste dosáhli požadovaného úspěchu, nemůžete použít tradiční cvičení, místo toho to bude „flexibilní cvičení.“ To se liší od tradičního tím, že je mnohem kratší (10-30 minut). Tyto krátké cvičební „výbuchy“ dávají tělu šanci přizpůsobit se cvičební námaze a následně tělu ulevit od stresových hormonů a vybalancovat hormonální stabilitu.

Vyhněte se nevhodným potravinám

Jídlo, které jíme, neustále ovlivňuje naše hormony, neurotrasmitery i nervový systém. Tyto tři systémy mohou znovu vybalancovat vaši hormonální harmonii, pokud fungují správně. Hlavní myšlenkou je vytvořit pozitivní ovlivňování jídla a těchto tří systémů. A jednoduchý způsob, jak to udělat, je vyhnout se potravinám, které způsobují hormonální nerovnováhu. Některé z nich jistě dobře znáte…

Největšími zabijáky klidu a pohody jsou velké porce jednoduchých cukrů, které mají za následek prudké vzestupy a pády hladiny cukru v krvi. To nutí tělo ke zvyšování stresových hormonů, aby se pokusilo o obnovení rovnováhy.

Také uměle zpracované potraviny vyvíjí tlak na hormony a nervový systém, takže nemohou fungovat správně. Bohužel takových potravin je velmi mnoho, velmi dobře ukrytých za chytrý marketing.

Vytvořte si denní motivační výzvu

Poslední „životabudič“ vše spojuje dohromady a pomáhá zajistit soudržnost mezi dvěma předcházejícími. Jednoduše si vytvořte „motivační výzvu“ na každý den a zapište si ji. To je něco, co vás každodenně nastartuje.

Může to být třeba požadovaný výsledek předchozích dvou „životabudičů,“ například; zvýšit svou energii, cítit se méně unavený a vyčerpaný, být méně ve stresu, snížit svou úzkost. Když je nízká motivace a vy máte pocit, že se nedokážete přinutit ke cvičení či máte neodolatelnou chuť na některou ze škodlivých potravin, podívejte se na svůj lístek a připomeňte si, proč jste se rozhodli ke změně.

Krása „životabudičů“

Krása „životabudičů“ spočívá v tom, že s nimi máte vše pod kontrolou. Na rozdíl od návštěv psychiatra či léků nejste na nikom a ničem závislí, znáte skutečný smysl sebeovládání, který navíc neustále posilujete a který je při boji z depresí a úzkostmi velmi důležitý.

To znamená, že máte kontrolu nad depresí a úzkostmi a není to naopak. Jak již bylo řečeno, neznamená to, že byste se měli vyhnout terapii či nebrat léky, ale zkuste i věci, které zvládnete jen vy sami.