Černý a zelený čaj známe všichni velmi dobře, ale v poslední době se hodně hovoří o čaji bílém. Přisuzují se mu doslova zázračné účinky. Pochází z Číny a je nazýván čajem císařů, neboť jeho pěstování bylo a je složité, a tak si mohli dopřát jen ti nejbohatší.
Mnozí tento čaj považují za delikatesu, je charakteristický svěží, lehkou vůní, jemnou a nasládlou příchutí.
Pěstování bílého čaje
Bílý čaj se pěstuje výhradně na území Číny, Srí Lanky, Indie a Japonska. Křehké čajové lístečky rostliny Camellia sinensis se sbírají ručně do košů s plátnem na začátku vegetačního období (konec března až začátek dubna).
K výrobě bílého čaje slouží u některých druhů pouze mladé pupeny čajovníku pokryté jemným chmýřím (např. Yin Zhen), u jiných pupeny a nejmladší rozvinuté lístky (např. Bai Mu Dan). Pupeny se následně zcela volně nechají zvadnout a suší na slunci, teplota vzduchu však nesmí přesáhnout 37 °C. Tím si čaj uchovává svoji typickou chuť a poupata si udrží svoji vysokou koncentraci antioxidantů, proto je tak blahodárný pro lidský organismus.
Antioxidanty v bílém čaji
Bílý čaj má nejmenší obsah kofeinu, asi jen 15 mg, pro představu káva má 120 – 150 mg, černý čaj 40 – 60 mg, zelený čaj 20 – 30 mg.
Naopak obsahuje velké množství antioxidantů. Ty zabraňují předčasnému stárnutí, udržují lidské tělo v dobré kondici, pomáhají v boji proti bakteriím a virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem i zažívání a zlepšují imunitní systém člověka, pomáhají v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Využití nachází i v kosmetickém průmyslu, např. při výrobě krémů, antibakteriálních mýdel atd.
Paradentóza, obezita, stres
Bílý čaj rovněž obsahuje katechiny, což má příznivý vliv na potlačení paradentózy, zubního kamene, snižují výskyt bakterií v ústech a čaj nezanechává na zubech hnědý povlak.
Je rovněž účinným preventivním pomocníkem proti stresu, neboť obsahuje aminokyselinu L-theanin, která navozuje stav relaxace a stimuluje alfa mozkové vlny, jež kromě jiného uvolňují mysl.
V čaji jsou rovněž přítomny látky proti množení tukových buněk, takže je vhodným podpůrným přípravkem ve snaze po snížení nadváhy.
Příprava a chuť čaje
Připravte se na to, že bílý čaj nemá sílu chuti černého či zeleného. Naopak se vám bude zdát slabý, ale v tom je právě jeho krása, neboť vyniká jeho charakteristická vůně a jemnost.
Bílý čaj si uvaříte tak, že dvě čajové lžičky sypaného bílého čaje zalijete třemi až čtyřmi decilitry uvařené vody a louhujete tři až pět minut. Čaj se pije horký a nesladit!