Znáte tu situaci, kdy se vám v ústech objeví bělavé vřídky, které nesnesitelně bolí. Afty dokáží každého pěkně potrápit. Nemůžete se pořádně najíst, hůř se vám mluví, pokud se udělají na místě, kde se „třou“ o zuby.

Afty vznikají…

Afty jsou výsledkem našeho životního stylu. Stres, snížená imunita, chybějící vitamíny, železo, kyselina listová, ale třeba i nevhodný zubní kartáček, reakce na zubní pastu, konzumace aromatické či špatně omyté zeleniny a citrusů, to vše stojí za vznikem aftů.

Jak je léčit?

Existuje několik metod, které by měly na afty v ústech zabrat. Tak třeba je „vypálit“, k čemuž použijete francovku či alkohol, které si nakapete na vatu a přiložíte na aftu. Sice se dostaví docela silná bolest, slzy v očích, ale vydržte, aftu byste tak měli zlikvidovat.

Další metodou je bylinková tinktura, kterou si vytvoříte, když šalvěj, třapatku nebo lékořici zalijte šedesátiprocentním alkoholem a ponecháte v uzavřené nádobě několik hodin. Tinkturu pak na vatě přikládejte na aftu.

Pomoci by měly i pivovarské kvasnice, které zakoupíte v tabletách.

Někdo na afty používá kompotované nebo čerstvé borůvky, anebo čerstvou šťávu z mrkví.

Tinktura z propolisu má na afty výborné účinky, zakoupíte ji v lékárnách.

Pomoci by měl i výplach úst čajem z heřmánku nebo šalvěje, roztokem peroxidu vodíku a glycerinu. Rovněž byste měli užívat vitamin C.

Návštěva lékaře

S afty zajděte ke stomatologovi, ale až v případě, že jsou afty větší než 1 cm nebo jsou velmi hluboké či jich je více než 5 a trápí vás déle než 14 dní. Lékaře vyhledejte i v případě, že jsou natolik bolestivé, že nemůžete přijímat tekutiny.