Čaj je pravděpodobně nejznámějším nápojem našich domácností. Můžeme jej popíjet horký či si v zimních měsících vychutnat sklenici ledově vychlazeného čaje. Ale věděli jste, že čaj je skvělým domácím pomocníkem při léčbě různých neduhů? Čtěte dál a dozvíte se více.

Úleva od spálenin: Věděli jste, že mokré čajové sáčky jsou účinným prostředkem pro zklidnění popálenin od slunce? Pokud potřebujete kompletní ošetření celého těla, nejlepší nápad je připravit si čajovou koupel.

Unavené oči: Unavené oči vypadají otekle a mdle. Tak proč je neosvěžit morkými čajovými sáčky? Vskutku, čajové sáčky jsou velmi účinné při těchto problémech, téměř stejně kompetentní, jako plátky okurky či brambor. Vaše oči se okamžitě rozzáří!

Vysušuje vředy a puchýře: Pokud trpíte vředem, vše, co musíte udělat, je přikrýt jej čajovým sáčkem a nechat přes noc. Vřed bude bezbolestně odstraněn. Také se říká, že přikládání horkých čajových sáčků pomáhá při vytahování infekcí.

Pomoc se zuby: Trpíte bolestí dásní a zubů? Připravte si mátový čaj a přidejte špetku soli. Použijte tuto antiseptickou přírodní ústní vodu pro zklidnění bolesti.

Na hubnutí: Zelený čaj je po celém světě používán jako prostředek hubnutí. Je vhodné si připravit alespoň 3 šálky denně, pokud chcete shodit nějaké to kilo.

Krvácení z dásní: Ztratilo-li vaše dítě zub a krvácí mu dásně, přiložte studený mokrý čajový sáček na postiženou oblast. Měj by pomoci snížit krvácení a utišit bolest.

Zápach z úst: Pokud máte tento problém, kloktejte několikrát denně silný čaj.

Menstruační křeče: Heřmánkový čaj zvyšuje hladinu glycinu, aminokyseliny, která uklidňuje svalové křeče, čímž snižuje bolest žaludku a zad, také uklidňuje menstruační křeče.

Chřipka a nachlazení: Zázvor stimuluje krevní oběh, což vašemu tělu může pomoci zbavit se nachlazení rychleji. Také bylo prokázáno, že snižuje nevolnost. Chcete-li si vyrobit zázvorový čaj, smíchejte 2/3 šálku vroucí vody se 2 lžičkami strouhaného zázvoru a 1 lžičkou medu.

Ucpaný nos: Pokud máte ucpaný nos, šálek teplého čaje, zvláště šalvějového, může pomoci nos uvolnit.

Bolest v krku: Horký čaj, například zázvorový, může hodně pomoci od bolesti v krku. Hoďte několik kousků zázvoru do svého čaje a nechte jej vařit ještě po dobu 5 minut.

Bolesti hlavy: Bylinné čaje pomáhají při úlevě od bolesti hlavy a migrény. Šálek teplého bylinného čaje z máty peprné či meduňky vám obzvlášť dobře poslouží.

Při zažívacích potížích: Mátový čaj je výborný prostředek, jak potlačit nevolnost a pocit na zvracení. Máta peprná obsahuje mentol, který podporuje zažívání. Použijte 1 lžičku máty na šálek vroucí vody.

Plynatost a nadýmání: Zázvorový čaj je také přírodním lékem na pálení žáhy, pomáhá také mírnit plynatost a nadýmání.

Čaj je mnohem víc, než jen nápoj. Ať už chcete přírodní ústní vodu či přirozený repelent proti komárům, rozsah využití čajových lístků je široký.