Nápoj starověké čínské medicíny nebo také nesmrtelnosti a zdraví či „čajový kvas“, i tak by se dal definovat elixír z kombuchy. Je znám již více, než 2000 let. Má tedy bohatou historii a slouží jako prevence v boji proti rakovině, artritidě a dalším degenerativním onemocněním.

Jaké jsou zdravotní výhody kombucha čaje?

Detoxikační vlastnosti

Detoxikace udržuje zdravá játra a je prevencí rakoviny. Díky vysoké aktivitě enzymů a bakteriálních kyselin, snižuje kombucha zatížení slinivky a odlehčuje játrům. Nedávné studie prokázaly, že kyselina glukuronová pomáhá předcházet rakovině.

kombucha

Léčí artritidu

Součástí kombuchy jsou glukosaminy – zvyšují synoviální tvorbu kyseliny hyaluronové. Ta, jak známo, poskytuje úlevu od bolestí artritických kloubů a je srovnatelná s účinky některých léčiv – nesteroidních antirevmatik a glukokortikoidů. Udržuje tkáňovou strukturu, zajišťuje potřebnou vlhkost a mazání kloubů včetně pohyblivosti.

Podporuje trávení

Vzhledem k tomu, že je kombucha přirozeným fermentovaným zdrojem několika kolonií bakterií a kvasinek, považuje se za probiotický nápoj. A probiotika jsou živé mikroorganismy neboli laicky řečeno „přátelské bakterie“. Pro tělo jsou zdravé mnoha různými způsoby. Posilují zdraví našich střev a zmírňují zažívací potíže, např. průjem. Kombucha tak zlepšuje trávení, omezuje množení Candidy a stabilizuje náladu.

Zvyšuje imunitu

Kombucha je mimořádně silný antioxidant posilující imunitní procesy a celkově i energii.