Znáte to – ráno se probudíte, sucho v ústech a na nočním stolku stojí sklenice vody z minulé noci. Nebo v autě. Nebo v práci na stole. S chutí po ní sáhnete. Ale…je to zdravé? Vzhledem k tomu, že vaše tělo přes noc nepřijímá vodu, protože spíte, ale pracuje zároveň na své regeneraci, je přirozené, že se vzbudíte žízniví. Ale jestli byste k jejímu zahnání měli použít právě vodu z minulého dne, je do diskuze.

Asi víte, že pitná voda v otevřené sklenici není zrovna nic hygienického.  Nalítává do ní prach, nečistoty a někdy si v ní umyjí nohy i komáři nebo mouchy. To všechny vám vytváří něco jako pěnu u piva, ale z ničeho dobrého. Ale ani uzavřená petka nebo džbánek není žádná výhra, a to především proto, že naše kůže je potažena potem, prachem, mrtvých kožních buněk a dokonce i výtokem z nosu a to všechno dáváme do lahve při každém napití. A tohle všechno ve vodě přes noc způsobí kontaminaci. Naše sliny a bakterie obsažené v nich dělají to samé. Čím víc hodin v lahvi řádí, tím horší to je. Poté, co jsme jednou přiložili rty k láhvi, bychom ji měli i dopít. A pak se jí rychle zbavit.

Ale přestaneme vás děsit a vrátíme se do reality. Vzhledem k tomu, že plníte lahve svými vlastními bakteriemi, je velmi nepravděpodobné, že byste sami sebe nakazili. Ale nikdo se nebude chlubit tím, že pije ze špinavých lahví a hrnků bez větších škod působených na vašem zdraví. Nicméně, varujeme vás před sdílením bakterií, pardon, lahve, s někým jiným. Neměl by to být nikde se sníženým imunitním systémem, pacienti po transplantaci, ti, kteří podstupují chemoterapii nebo nemocní postižení HIV/AIDS. Ti všichni by vodu kontaminovali fatálně.

Nezáleží na tom, jestli jde o vodu balenou nebo kohoutkovou. To, že je balená voda čistší, než kohoutková je všeobecně rozšířený mýtus. Voda, která vám teče doma v kuchyni a koupelně, musí splňovat přísné hygienické normy a až 25 % z balené vody se čerpá z hlavního přívodu vody.

A co místa, kde necháváte svou vodu, jako třeba vaše auto? Jestli je venku 30 stupňů a na vodu svítí sluníčko, děláte z vody přímo živnou půdu pro bakterie. Obzvlášť, pokud z ní už někdo pil. Umístění láhve pod sedadlo může trochu snížit teplotu lahve, ale to neznamená, že vás zachrání před bakteriemi.

Některé druhy plastových lahví obsahují BPA nebo podobné chemikálie, které se rozpustí do vody, zejména pokud je na slunci. To pak způsobuje vážné zdravotní problémy, které ovlivňují mozek a chování, přestože výzkumy říkají, že hladina BPA je únosná. Použití lahve bez BPA by trochu situaci zmírnilo, nicméně problém s bakteriemi to neřeší.

Důkladná hydratace je samozřejmě pro naše tělo životně důležitá a je nutné rozpoznat jejich znaky. Těžko říct, jestli si na větší problémy zaděláváte tím, že pijete vodu s bakteriemi nebo že nepijete vůbec. Každopádně vám dobře radíme, abyste vždy sáhli po čerstvé vodě a abyste to dělali co nejčastěji.