Ze všech koutů slyšíme, že sklenka vína denně je pro nás dobrá, ba co víc! Chrání vás před infarktem, uvolňuje stres a rozšiřuje cévy tak, abyste neměli mozkovou příhodu. Zní to skoro, jako kdybychom  bez alkoholu umřeli. Dřív to tak skutečně bylo. Lidé pili alkohol, protože po něm byli zdraví. Díky procesu zrání totiž obsahoval látky, které zevnitř dezinfikovaly a zbavovaly středověké lidi bakterií. Ale spousta expertů s tím nesouhlasí.

Veřejné zdravotnické orgány se pořád více snaží rozšiřovat vědomí o tom, jak je alkohol škodlivý. Podle studie Eurobarometr z roku 2010 mají země evropské unie nejvyšší spotřebu alkoholu na světě a taky nemocí s ním spojených. Země utrácejí za alkohol přibližně 125 miliard eur ročně.

Nejenom, že Světová zdravotnická organizace sleduje katastrofální obraz globálních účinků alkoholu na lidské zdraví. Na celém světě může alkohol za 3,3 milionu úmrtí ročně a je kauzálním faktorem více než 200 nemocí a zdravotních podmínek. Podle WHO ale nejsou fyzické problémy jediné, co postihuje lidi kvůli alkoholu. Je příčinnou i řady psychických nemocí a poruch chování.

Úřady ve více než 40 zemích vydaly národní bezpečnostní pokyny se snahou zlepšit zdraví a bezpečnost. Avšak zatímco se úřady shodují, že přílišné pití způsobuje  velké škody, nedaří se jim dohodnout, jak moc je příliš mnoho. Národní bezpečnostní pokyny se velmi liší. V Nizozemí tolerují 10g alkoholu v krvi denně a v Dánsku dokonce 60g při jakékoliv příležitosti. Existuje celá řada důvodů, proč to tak je. Lékaři tvrdí, že je to způsobeno především tím, že každá rasa, pohlaví a národ přistupují k alkoholu jinak.

Ani vědci na vyzkoumání těchto rozdílů nevycházejí jen z klasických metod. V tomto případě totiž žádná metoda není časem prověřená. Můžou stejně dobře zkoumat jablka a pomeranče. Ale jak změřit alkohol? Z jednotky lahve, plechovky nebo sklenice? A c oje obsah alkoholu? Zatímco půl litru piva obsahuje 16g čistého alkoholu, ležák jich má 20. A denní průměr spotřeby je taky velmi diskutabilní. Nárazové pití totiž nadělá více škod než ta pověstná každodenní sklenka vína.

Důvody, proč se názory na pití alkoholu tak strašně liší, jsou do značné míry ryze kulturní. Ale důkazy hovoří jasně. Čím víc do sebe budete lít alkoholu, tím větší je pravděpodobnost, že si zaděláváte na pořádné problémy, zejména pokud se jedná o alkohol za volantem.

Loni v lednu Velká Británie revidovala doporučení na konzumaci alkoholu na 16g denně pro muže i ženy, což je jedno z nejpřísnějších doporučení na světě. V Nizozemí doporučují, aby se lidé zdrželi pití alkoholu úplně nebo nepili více než jeden standardní nápoj denně. A co je standardní? Dát si pivo, když je venku 30 stupňů. Ne jeden dvojitý panák absintu, když se odpoledne nudíte.

Přestože nás studie nabádají k alespoň jedné sklence denně, většina odborníků nedotovaná alkoholovým průmyslem, potvrzuje, že nejbezpečnější množství alkoholu je žádné množství. Chcete to mít podložené vědecky? Alkohol obsahuje neurotoxiny a je kardiotoxický. Jeho pití tak zvyšuje riziko rakoviny a ubližuje vaší slinivce. Navíc pokud budete pít každý den, budete si vyvíjet větší a větší toleranci, což povede k pití většího množství.

Ale všichni jsme pod velkým tlakem! Všude v reklamách vidíme, jak je pití alkoholu zábavné a in, většina okolí by se cítila dotčená, kdybyste si s nimi nepřipili. Pokud tlaku společnosti nedokážete odolávat, dbejte prosím na to, abyste to alespoň nepřeháněli. Protože jinak se ani nenadějete a je z vás alkoholik.

A teď nepěkná fakta. Každý, jehož anamnéza je zneužívání návykových látek, má problémy s příjmem potravy, duševní problémy, zejména deprese, trauma nebo úzkosti, ale i fyzické problémy jako cukrovku, nemocná játra nebo ledviny a to zdaleka není všechno. Ten seznam je tak dlouhý, že byste tento článek četli i zítra.

Vyděsili jsme vás dostatečně? V konečném důsledku je to totiž vaše volba. Každé tělo reaguje na alkohol jinak. Někdo může pít celý život a bude zdravý, někdo vůbec a umře na rakovinu jater. Navíc jsme četli, že alkohol způsobuje až sedm druhů rakoviny! Ale nečetli jsme tohle už snad o všem? Rakovinu totiž může způsobovat všechno – d berušek po citrony!