Matka Země nám dává řešení každého problému. Proč se pídit po syntetických produktech, když máme léky, které jsou mnohem dostupnější, levnější a zdravější? Ajurvéda poskytuje mnoho informací o přírodních „léčitelích“ a výzkumné studie dokazují jejich pozitivní účinky. Zde je top 18 domácích léčebných produktů, které jsou snadno dostupné a přitom účinné.

Aloe vera: Aloe vera udrží vaši kůži jasnou a vlasy bez lupů.  Podstata této rostliny je antimikrobílní, takže ochraňuje kůži, vlasy i tělo před nežádoucím růstem bakterií a potlačuje jakoukoli infekci. Také čistí žaludek a břicho, což je přímo úměrné čistotě pleti.

Způsoby použití: Aloe vera gel promíchejte s citronovou šťávou, naneste směs na tvář a umyjte po 20 minutách. Pokud chcete použít na vlasy, naneste aloe vera gel přímo na pokožku hlavy a umyjte po 2 hodinách. Můžete také přidat trochu gelu do teplé vody a sníst na lačný žaludek, abyste jej udrželi v dobrém stavu.

Jedlá soda: Velmi všestranná přísada. Účinně čistí pokožku hlavy, udržuje vaši pleť jasnou díky svým antibakteriálním vlastnostem a čistí póry.

Způsoby použití: Pokud potřebujete přípravek proti lupům, vytvořte jednoduše pastu z jedlé sody a vody, vmasírujte na pokožku hlavy a za několik minut smyjte. To samé můžete udělat na podpaží, kdy jedlá soda poslouží jako přírodní antibakteriální činidlo. Poté nezapomeňte použít sprej z jablečného octa pro vyrovnání pH.

Kurkuma: Antibakteriální a protizánětlivé koření, které může pomoci zklidnit příznaky nachlazení a kašle, pomáhá také léčit akné a řadu dalších kožních problémů. Jeho léčebné schopnosti mohou být také využity k léčení malých ran nebo s ní můžete utišit bolest zubů.

Způsoby použití: Pití mléka z kurkumy před spaním pomáhá proti kašli a nachlazení. Při akné a jiných kožních problémech jednoduše vytvořte pastu z kurkumy a mléka a aplikujte ji na kůži. Nechte působit 20 minut a poté smyjte. Pokud se vám stane malý úraz, ránu jednoduše posypte kurkumovým práškem a obvažte. Pokud potřebujete utišit bolest zubů, posypte zuby a dásně kurkumou a nechte působit přes noc.

Česnek: Toto koření má antibiotické a protivirové vlastnosti, které činí z česneku dokonalý lék na kašel a nachlazení. Také zklidňuje a léčí afty, jeho analgetické vlastnosti vám pomohou i při bolestech zubů.

Způsoby použití: Poduste česnek ve vodě po dobu 5 minut a poté konzumujte, pokud potřebujete úlevu při nachlazení. Na afty a bolavé zuby aplikujte čerstvý česnek smíchaný s kokosovým olejem před spaním a nechte působit přes noc.

Zázvor: Jeho antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti zmírňují kašel a nachlazení. Také zabraňuje množení bakterií v žaludku a je tedy skvělým lékem na žaludeční potíže či potíže s trávením, jako je například zácpa.

Způsoby použití: Používejte každodenně zázvor jako přísadu do pokrmů, abyste posílili svou imunitu. Při boji s kašlem či nachlazením jej přidávejte do čaje, či z něj čaj vyrobte.

Med: Úžasný pro léčbu řady kožních problémů, jako je lupénka, akné, suchá kůže, drobné rány, popáleniny, říznutí atd., má totiž antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Také zvlhčuje pokožku, čímž léčí suchá místa a je prospěšný i pro hydrataci vlasů a vlasové pokožky. Jeho protizánětlivý charakter zklidňuje příznaky nachlazení.

Způsoby použití: Chcete-li použít med na kožní problémy, jednoduše jej aplikujte lokálně a umyjte po 10 minutách. Můžete také přidat lžíci medu do hrnku vody a vlasy jím po umytí spláchnout, abyste předcházeli lupům a dodali vlasům lesk. Trpíte-li zrovna nachlazením, smíchejte med s trochou zázvoru a několikrát denně užívejte.

Citron: Citron je kyselé povahy, která vyhovuje pokožce, může být proto použit na kůži, vlasy i tělo. Díky svým antimikrobiálním vlastnostem je také vhodným pomocníkem při řadě onemocnění.

Způsoby použití: Každé ráno si vymačkejte do sklenice teplé vody jeden citron a pijte na lačno. Citronovou šťávu můžete také použít jako sprej na pleť či vlasy pro udržení jasné pleti a leklé hřívy bez lupů.

Kokosový olej: Skvěle hydratuje díky esenciálním mastným kyselinám, které udržují hebkost a živiny v pokožce. Jeho antimikrobiální vlastnosti pomohu vaší pleti k zářivosti a čistotě. Také posiluje vlasy a drží tvorbu lupů na uzdě.

Způsoby použití: Pravidelně masírujte obličej kokosovým olejem, aby byla pleť měkká, čistá a bez vysušených míst. Pokud chcete vlasům dopřát výživu, masírujte s kokosovým olejem vlasovou pokožku, naneste i na vlasy a nechte působit přes noc.

Cibule: Pomáhá k prokrvení pokožky hlavy a zvyšuje tvorbu kolagenu potřebného pro růst nových vlasů. Její protizánětlivé vlastnosti ulevují od příznaků kašle a nachlazení.

Způsoby použití: Smíchejte šťávu z cibule s medem a masírujte vlasovou pokožku pro podporu růstu nových vlasů. Nechte působit hodinu a poté smyjte šamponem. Chcete-li si vyrobit cibulový sirup na kašel, nakrájejte cibuli a dejte ji do sklenice, zalijte medem, aby byla úplně ponořena. Uzavřete a nechte v temné místnosti po dobu jednoho týdne a užívejte 1 polévkovou lžíci 2x denně, dokud se váš stav nezlepší. Pro léčbu horečky nakrájejte cibuli na plátky a aplikujte na spodní část nohou. Natáhněte si ponožky, aby se cibule zafixovala na místě a nechte působit přes noc.

Čaj: Fluorid v čaji posiluje kosti a napomáhá zdraví ústní dutiny. Také pomáhá při léčbě poruch trávení a brání nevolnosti. Máte šedivé vlasy? Zelený čaj pomáhá stimulovat vlasové folikuly a snižuje pravděpodobnost šednutí vlasů.

Způsoby použití: Černý čaj může být použit jako ústní voda ke zlepšení zdraví ústní dutiny. Pijte jej pravidelně, aby trávení probíhalo hladce a aby byly vaše kosti silnější.

Jablečný ocet: Je kyselý jako citrony a pomáhá udržovat zdravou pokožku i vlasy a také spaluje tuky.

Způsoby použití: Pijte naředěný ocet každé ráno, abyste svou váhu udrželi pod kontrolou. Pro čistou pleť nanášejte koncentrovaný ocet vatovým tamponem, a pokud budete omývat vlasy v roztoku vody a jablečného octa, pomůžete vyrovnat pH vlasové pokožky a zabránit tvorbě lupů.

Jogurt: Je bohatý na probatické bakterie, které udržují váš metabolismus v dobrém stavu. Kyselina mléčná v jogurtu pomáhá bojovat s lupy a podporuje hebkost a jas pleti.

Způsoby použití: Jogurt použijte jako pleťovou masku přímo na obličej či na vlasovou pokožku a na vlasy jako masku.

Máta: Máta může pomoci s léčením syndromů IBS, jako jsou žaludeční křeče či nadýmání. Také zmírňuje bolesti hlavy vyvolané stresem a napětím, také léčí akné a předchází jeho tvorbě.

Způsoby použití: Mátový čaj pomáhá při léčbě syndromu dráždivého střeva a bolestí hlavy. Do šálku vroucí vody přidejte 1 lžičku sušené máty. Přikryjte a nechte 10 minut louhovat. Při léčbě akné aplikujte pastu z máty na postižené části obličeje a nechte působit 15 minut. Provádějte, dokud pupínky zcela nevyschnou.

Kmín: Kmín je populární přísada Ajurvédy pro léčbu zažívacích problémů, jako jsou bolesti žaludku, poruchy trávení, průjem a ranní nevolnost. Kmín také pomáhá předcházet a léčit nadýmání. Podporuje kojení.

Způsoby použití: Kmínová voda je velmi prospěšná pro trávení. Do šálku vody přidejte 2 lžičky kmínu a nechte vařit 5 minut. Přeceďte, nechte vychladnout a pijte. Pro podpoření laktace přidáme 1 lžičku kmínu do sklenice teplého mléka a konzumujeme.

Skořice: Skořice je pomocník pro hubnutí, protože skvěle pomáhá spalovat tuky. Také pomáhá ulevit od kašle a nachlazení. Diabetici mohou také využít její výhody, neboť snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsoby použití: Přidejte několik kousků celé skořice do vody a nechte povařit. Přeceďte a pijte každý den, pokud se snažíte zhubnout. Máte-li kašel, či jste nachlazení, smíchejte vlažný med s jednou čtvrtinou lžičky skořice a užívejte dvakrát denně, po snídani a před spaním. Pravidelná konzumace necelé poloviny lžičky skořice snižuje hladinu cukru v krvi u jedinců s cukrovkou 2. typu.

Ovesné vločky: Jsou bezlepkové a také skvělým zdrojem důležitých vitaminů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů. Kromě toho pomáhají udržovat pokožku jasnou a hydratují ji.

Způsoby použití: Pravidelné snídaně z ovesných vloček udržují váš metabolismus v top stavu a také vám pomáhají držet svou váhu pod kontrolou. Vzhledem k tomu, že jsou bohaté na antioxidanty a mají hydratační vlastnosti, jsou vynikajícím prostředkem na pleť. Aplikujte pastu z ovesných vloček na obličej a umyjte po 15 minutách, aby vaše pleť byla pružná, čistá a hebká.

Olivový olej: Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, bojuje se záněty v těle a napomáhá hubnutí. Pro své hydratační vlastnosti je také skvělým prostředkem na kůži a vlasy.

Způsoby použití: Zahrňte olivový olej do své každodenní stravy. Můžete ho použít na smažení, do salátových dresinků a zálivek aj. Také ho můžete využít k masáži obličeje, či teplý jako vlasový zábal pro krásnou pleť a zdravé a silné vlasy.

Fenykl: Fenykl pomáhá při detoxikaci těla, je také výborný proti nadýmání a při menstruačních křečích, či jako osvěžovač dechu.

Způsoby použití: Vyrobte si fenyklovou vodu nebo čaj povařením semen fenyklu ve vodě, abyste se zbavili nadýmání či menstruačních křečí. Pro osvěžení dechu fenykl žvýkejte.