Éterické oleje v přírodní formě se využívají od pradávných dob. Své uplatnění nacházejí nejen v oblasti aromaterapie, ale také nám nabízejí celou řadu zdravotních výhod. Mezi velmi všestranné éterické oleje patří olej z máty peprné. Tento starobylý éterický olej nabízí celou řadu výhod. Peppermitový olej s vysokým obsahem mentolu podporuje chladivý a osvěžující pocit. Vyrábí se z rostliny těsně před jejím rozkvětem.

Zdravotní přínosy oleje

  • Léčba IBS

Ve formě tobolek lze peppermitový olej použít pro léčbu symptomů syndromu dráždivého tračníku.

  • Pomoc v boji proti horečce

Máta peprná má chladivé účinky při aplikaci na pokožku, což z ní dělá ideálního pomocníka při snižování horečky, zejména u malých dětí. Smíchejte 4 kapky silice se dvěma polévkovými lžícemi kokosového oleje a vetřete na krk a hrudník.

  • Podpora koncentrace

University of Cincinnati provedla studii, která zjistila, že máta peprná pomáhá studentům zvyšovat koncentraci před a během zkoušek.

  • Pomoc při výskytu ADHD

Máta peprná pomáhá udržet koncentraci a soustředění.

  • Úleva od bolesti hlavy

Máta peprná obsahuje silnou směs zvanou menthol, která je známá tím, že pomáhá uvolňovat tělo a svaly. To může pomoci zmírnit bolesti hlavy. Postačí vetřít jednu kapku oleje do spánků, na čelo a zadní část krku. Zbavíte se tak bolesti, kterou způsobuje stres a napětí.

  • Stimulace vlasové pokožky

Přidejte 3 kapky mátového éterického oleje do vlasového šamponu nebo kondicioneru. Pomohou stimulovat vaši vlasovou pokožku. Kromě toho je mátový olej silné antisepktikum, pomůže tedy odstranit lupy. Někdy bývá také účinný i v boji proti vším.

  • Pomoc při bolestech kloubů a svalů

Mátový olej se využívá pro úlevu od bolesti způsobené artritidou a revmatismem. Je účinný také na bolavé svaly. Můžete přidat 6 kapek oleje do teplé lázně nebo 2-4 kapky smíchat se 2 polévkovými lžícemi kokosového oleje a směs použít na masáž.