Najít lásku svého života, vdát se nebo oženit a usadit se jsou milníky, bez kterých se většina z nás v životě neobejde. Ještě aby ne, na šťastném konci přece musí být svatba! A s naším vyvoleným budeme tak dlouho, dokud nezešedivíme a nezemřeme. Ano, takhle to všichni vidíme. Jenže pak roky přibývají a my zjišťujeme, že nic není tak jasný a už vůbec ne jednoduchý. Jenomže je těžké snovým svodům odolat, když to na nás křičí z každého seriálu i reklamy.

Dokonce ani filmy nekopírují skutečnost. I když mezi sebou mají dva lidi fatální problémy, všechno nakonec skončí „překvapivým“ happy endem. A rozchody jsou jenom příležitost k tomu začít nový vztah. Každý potká svoji spřízněnou duši a každý má někde na světě svoji druhou polovinu. A když se potkají, žijí pak šťastně až do smrti.

Ale věci bohužel nejsou černobílé. Na cestě životem po boku vašeho vysněného partnera vás potká mnoho věcí, které s filmovou realitou nemají nic společného, a není na nich nic pěkného.

Partner se k vám nebude vždycky chovat jak, jak chcete

I když jsou věci jako násilí nebo fyzické či psychické týrání nepřípustné, neočekávejte, že vztah bude den po dni procházkou růžovou zahradou. Jste dvě odlišné lidské bytosti, které se nechovají vždy perfektně, a čas od času ten druhý v očích partnera klesne. Nicméně je vždy dobré si o tom mluvit. Pokud druhého milujete, naučíte se spolu láskyplně vycházet.

Spřízněné duše neexistují

Všichni ten příběh známe: dva lidé se milují, pak se nenávidí, pak k sobě znovu naleznou cestu. Během několika dalších let jejich vztah vygraduje ve velkolepé přátelství. Zní to sice lákavě, ale ve skutečnosti jsou tyto typy vztahů velice nezdravé a jenom vám berou energii i náladu. Když má někdo takto „patologické“ přátelství, existuje menší možnost, že si najde zdravý vztah. A když se dají takzvané spřízněné duše dohromady, rozejdou se dřív než jakýkoliv jiný pár. Lépe funguje, když na svém vztahu tvrdě pracují dvě naprosto odlišné bytosti.

Tvrdá práce na vztahu není jako věšet spodní prádlo

Tvrdá práce na vztahu má mnoho rozličných forem. Může jít třeba o to, že než se vrátí partner z práce, vždy umyjete nádobí, protože víte, jak moc ho irituje plný dřez. Když pro vás někdo tohle udělá, není to víc, než být spřízněné duše? Takže jestli vám za to ten člověk stojí, máte na krku další velký úkol – dělat ho šťastným a sledovat jeho návyky a myšlenkové pohyby. Tvrdá práce není jen o tom, že vám to neustále klape v posteli.

Jeden rozhovor vztah nezachrání

Nebylo by to hezké, kdyby stačilo si jednou promluvit a všechny problémy by sami od sebe zmizely jako mávnutím kouzelného proutku? Ale bohužel to tak není. Na manželské problémy je třeba jít mazaně. Musíte změnit dlouhodobé návyky a dostat se přes emocionální problémy, které ve vás zakořenili už rodiče. Většinou je lepší si na to vzít poradce.

Vztahy netrvají věčně

Přibližně polovina manželství končí rozvodem. Často si povzdechneme, jak smutná je to statistika, ale když mluvíme o moderních vztazích, není rozvod to nejhorší, co se vám může stát. Ano, je to těžké a smutné, ale náš osobní růst někdy vyžaduje zvednout se a jít dál. Šťastně až do smrti není jediný způsob, jak vést úspěšný život.

Žárlivost je zdravá

Majetnické chování samozřejmě není v pořádku, ale trocha žárlivostí může manželství lehce oživit. Lidi totiž nejvíc touží potom, co nemají jisté. Touha je samozřejmě přání něco získat. Trochu zdravé závisti můžete dopustit pouze v případě, že je jinak partnerství postavené na dobrých základech.

Když jste s partnerem sezdaní už po mnoho let, je někdy dobré si připomenout, že to, co máte doma, pořád není k zahození a leckomu by to někomu zvnějšku přišlo vhod. Žárlivost je takovou připomínkou hodnoty toho, co máme a v každodenní rutině to ztratilo svůj punc.

Manželství nemusí být nutně nuda

Stejně jako v životě má i manželství vzestupy a pády. Proto je to tak vzrušující. Pokud do vašeho vztahu vy i vás partner investujete energii a čas, je pravděpodobné, že rostete vedle sebe. A na tom není nic nudného.

Ne vždycky chtějí muži více sexu než ženy

Stereotyp nás učí, že heterosexuální muži neustále touží po sexu s jinými ženami, zatímco ženy jsou věrné až za hrob. Ačkoliv mají moderní ženy mnoho způsobů, jak uvolnit stres, pravdou zůstává, že mají na svědomí právě tolik podvádění jako muži. Takže až 25 % heterosexuálních žen bude ve vztahu podvádět svého partnera. Alespoň jednou. Což nás přivádí k dalšímu bodu…

Podvádějí se i partneři, kteří se milují

Až 25 % žen podvádí a až třetina mužů dělá totéž. Jde o vlastně o takový běžný jev a znamená to, že se všechny tyto páry vlastně nemilují? Samozřejmě že ne. Partneři se podvádějí i z jiných důvodů, než je nedostatek lásky. A když oba chtějí na vztahu pracovat, můžou se zase vrátit k tomu, jaké to bylo před podvodem. Ale nic snadného to není.

Partner není vše, co potřebujete k duševnímu naplnění

Neočekávejte, že někoho potkáte, zamilujete se a tím to všechno hasne. Lidé, kteří vstupují do partnerského vztahu s tím, že najdou nejlepšího kamaráda, obchodního partnera, náhradní matku, náhradního otce, duchovního guru nebo vášnivého parťáka, tak budou pravděpodobně zklamaní. Je normální, že to v partnerovi hledáte, ale odsaď podsaď. Chce to od každého trošku.