Zcela unikátní začátek něčeho nového. Přírůstek do rodiny, který přináší radost. Zjištěním, že se na těhotenském testu objevily dvě čárky, vše teprve začíná a ke šťastnému cíli je ještě daleko. Bohužel smutným faktem je, že jedno z pěti těhotenství končí v prvním trimestru samovolným potratem. Ani poté nemá žena vyhráno a je nutné, aby pravidelně docházela na určitá vyšetření. Může se zdát, že jich je opravdu hodně, ale pro zdraví dítěte i matky jsou kontroly nezbytné.

Embryo nebo plod?

V době, kdy žena zjistí těhotenství, je embryo velikosti zrnka máku. Ještě mu netluče ani srdíčko, k tomu dochází až o dva týdny později – v průběhu šestého týdne těhotenství. Od devátého týdne těhotenství se už embryu říká plod. Hned po domácím testu čeká ženu první vyšetření u gynekologa, který potvrdí těhotenství. Jak toto vyšetření probíhá? Na webových stránkách Modrý koník se lze dozvědět více, kontrolu provádí vaginální sondou a provede se taktéž krevní test. První vyšetření by se mělo stihnout do desátého týdne, aby se vyloučily možné komplikace.

Screeningy

Co dalšího těhotnou ženu čeká? Od chvíle, kdy se potvrdí těhotenství, dochází gravidní žena do poradny každé čtyři týdny až do konce 34. týdne, poté ob týden a od 40. týdne těhotenství dokonce dvakrát týdně. V prvním trimestru je zásadním vyšetřením prvotrimestrální screening, který zahrnuje velký ultrazvuk, odběr krve a NT test – měření šíjového projasnění. Nejdůležitějším vyšetřením je pak velký morfologický ultrazvuk, který se provádí ve 20. týdnu a má vyloučit vývojové vady. Podrobný ultrazvuk se provádí taktéž ve třetím trimestru, kdy je součástí flowmetrie, kdy se měří průtok pupečníkem.

Online průvodce těhotenstvím

Jaká další vyšetření jsou nutná a jaká naopak dobrovolná? Web Modrý koník přináší souhrn všech, přičemž nechybí konkrétní tematické články, obrázky nebo videa, která více přibližují jejich průběh. Pod články se navíc nachází diskuzní fóra, kde se se svými zkušenostmi svěřují samotné uživatelky, které je podstoupily. Vždy je k tomu možnost se dotázat na konkrétní záležitost ještě v anonymní online poradně, kterou vedou samotní lékaři.