Zápal plic je jedním z nejzávažnějších onemocnění, které i přes moderní léčebné postupy má stále vysokou úmrtnost. A to platí i v České republice. Rizikovými skupinami jsou děti do pěti let a senioři nad 65 let. Pneumonii, jak se také zápalu plic říká, není radno podceňovat, navíc, když si ho sami v počátku diagnostikujeme jako chřipku a klasicky ji přecházíme.

Čísla jsou neúprosná

Nemá cenu se příliš rozepisovat o tom, jak je pneumonie nebezpečná, stačí nechat mluvit čísla. Každým rokem u nás onemocní zápalem plic přes 100 000 lidí. Z toho 21 % pacientů ve věku nad 65 let na zápal plic umírá. Ve srovnání s některými zeměmi, jako je Německo, Španělsko, umírají Češi starší 65 let dvakrát častěji než ve zmíněných státech.

Celosvětově si pneumonie drží třetí místo mezi všemi příčinami úmrtí a mezi infekčními chorobami je dokonce na prvním místě příčiny úmrtí.

Příznaky pneumonie

Zápal plic je nemoc, při které je plicní tkáň zasažena zánětem, jenž na plíce přestupuje z dýchacích cest. Nejčastějším původcem jsou bakterie. Příznaky jsou bolest na hrudníku, kašel, zkrácený dech, zimnice, bolest svalů, nevolnost zvracení, mnohdy vysoké teploty. Malé děti navíc mohou postihnout křeče, ztráta vědomí, problémy s příjmem potravy.

Vyšetření

Ke správnému vyšetření a stanovení diagnózy potřebuje lékař, mimo vlastní vyšetření, i vyšetření sputa a rentgenový snímek plic, jenž potvrdí či vyvrátí zánět na plicní tkáni.

pneumonie

Léčba pneumonie

Lehčí forma onemocnění probíhá v domácím prostředí, kdy postižený bere antibiotika a další léky na zmírnění kašle a horečky. Samozřejmostí je klid na lůžku a přísun tekutin a vitamínů.

Při těžší pneumonii nebo v kombinaci s jiným onemocněním je pacient zpravidla hospitalizován v nemocnici.

Medikace a délka léčby je závislá na typu pneumonie a na jejím průběhu. U klasického zápalu plic bez komplikací by léčba měla trvat 14 dní, přičemž do běžné fyzické aktivity se pacient dostane do měsíce.

Ohrožené skupiny

Kromě těch, o kterých jsme se již zmínili, jsou to i kuřáci a lidé závislí na alkoholu, pacienti s ledvinovým selháním, s poruchou imunity, diabetici. Na pozoru by se měl mít i zdravý člověk, především pak ten, který je každodenně vystavený psychické a fyzické zátěži, stresu nebo je oslabený z důvodu chřipky či nachlazení.