Při rozhodování, co je pro miminko tím nejlepším, musíme brát v potaz také přebalování. Co je pro vaše miminko tou nejlepší volbou? Klasické jednorázové pleny, které jsou mnohdy neprodyšné a obsahují chemikálie, nebo moderní látkové pleny, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jsou pohodlné a i pro vás finančně výhodné?

Plenky a příroda

Během dne miminko spotřebuje spoustu plen. Rozhodnete-li se pro používání jednorázových plen, budete nesmírně zatěžovat nejen životní prostředí, ale také vaši kapsu. Jednorázové plenky mají velmi negativní dopad na životní prostředí, vzpomeňte jen na všechny maminky a miminka, která je používají. Velká zátěž však vzniká i při samotné výrobě jednorázových plen. Ekologičtější a pro miminka příjemnější jsou látkové pleny, tedy kalhotkové pleny.

Látkové pleny

Dnes jsou látkové plenky navrženy tak, aby byly spolehlivé a nasály co nejvíce tekutin. Zpravidla se jedná o vícevrstvé pleny či vkládací pleny, které se vkládají do svrchních kalhotek. Díky tomu přináší miminku komfort a jsou naprosto spolehlivé. Existují také pleny, které jsou tzv. v jednom, obsahují tedy savou i nepropustnou vrstvu.

Finančně výhodné

Pořízení látkových plenek není jen pomocnou rukou, kterou podáváte přírodě, ale také finanční úlevou. Náklady na pořízení látkových plenek činí zhruba 5-12 000 Kč, pokud navíc máte více dětí, náklady se ještě snižují, jelikož je můžete používat opakovaně. Náklady na pořízení jednorázových plenek se pohubují od 20-25 000 Kč. Tyto plenky použijete jen jednorázově a poté tento produkt vyhodíte do koše.

Zdravotní stránka

Látkové plenky nabízí miminku i dostatečné pohodlí a jsou myslí i na zdraví minka. Díky nim je totiž pokožka miminka ve styku s přírodními materiály. Jednorázové plenky jsou bohužel spíše neprodyšné a udržují teplé a vlhké prostředí podporující riziko podráždění kůže.