Myslíte si, že jíte plodiny, které jsou pro vaší kulturu typické? Odjakživa lidé hodně cestovali a snažili se obchodovat se zvířaty i plodinami. O mnoha plodinách si lidé myslí, že jsou tradiční, ale ve skutečnosti jsou cizí a byly dovezeny z jiných zemí. Již ve starověku vznikaly obchodní stezky, které využívali obchodníci k šíření mnoha druhů zboží, včetně jídla. Nová studie zjistila, že až 69% celosvětové stravy tvoří zahraniční potraviny. To znamená, že tyto rostliny byly domestikovány vyvíjely se dlouhou dobu ve zcela jiné části světa.

Mapa se skutečným původem potravin

Při objevování nových částí planety si lidé vyměňovali semena a sazenice. Výzkumníci z Mezinárodního centra pro tropické zemědělství (CIAT) vytvořili mapu, kde nyní můžeme snadno vidět, jak každý region světa přispěl základní plodinou do globální stravy a směr tohoto příspěvku.

Zdroj: CIAT

O šíření potravin se postaralo zejména obchodování a dobývání světa

Na mapě nalezneme skutečný původ 151 dnešních základních potravinových plodin. K největšímu šíření plodin z jiných koutů světa došlo především po roce 1492, kdy se začaly dovážet do Ameriky plodiny z Evropy a naopak do Evropy plodiny z Ameriky. Zatímco Severní Amerika nám dala například dýně, slunečnice, borůvky a brusinky, z Afriky pochází třeba rýže, meloun a káva. Doprovodná studie poskytuje některé zajímavé pohledy na to, jak získáváme a konzumujeme potraviny. V mnoha regionech jsou lidé závislí na zahraničních plodinách, které jsou daleko od centra původu.

Výzkumníci také analyzovali údaje o produkci potravin poskytnuté Organizací pro výživu a zemědělství. Bylo zjištěno, že od 60. let 20. století měly nejrychlejší růst plodiny, které produkují tuk, jako například palma olejná. Mapa a základní výzkum staví na základech položených sovětským genetikem Nikolajem Vavilovem, který ve 20. letech 20. století cestoval po světě, aby shromáždil vzorky plodin z co nejblíže původu jejich domestikace. Vědci spustili webovou stránku, kde můžete prozkoumat původ všech těchto rostlin a jejich vztah k různým regionům po celém světě.