Stárnutí je proces, kterého se většina lidí bojí a snaží se s ním bojovat. Mezinárodní tým výzkumníků identifikoval novou metodu čištění senescentních buněk. tato metoda by mohla změnit léčbu stárnutí a mnoha souvisejících stavů. Studie je publikována ve Scientific Reports.

Jak zastavit stárnutí?

Většina lidí považuje stárnutí za běžný jev, během které se buňky dělí stále méně. Snižování procesu buněčného dělení přispívá k rozvoji stárnutí a také k mnoha nemocem, které se stárnutím souvisí. Patří sem například Alzheimerova choroba, různé druhy rakoviny nebo cukrovka. V laboratorních vzorcích zpomaluje odstraňování senescentních buněk z tkání degeneraci související s věkem a prodlužuje životnost. Důležité je zjistit, jak takového procesu dosáhnout u lidí. Na vývoji cíleného odstraňování senescentních buněk pracovali vědci na University of Leicester spolupracovali s výzkumníky z Universitat Oberta de Catalunya ve Španělsku, Cross River University of Technology v Nigérii, Umm Al-Qura University v Saúdské Arábii a farmaceutickou společností Abzena.

Cílené odstranění senescentních buněk

Výzkumníci přišli s metodou, která dokáže odstranit senescentní buňky. Navrhli osobnosti, které dokážou najít a zabít. Takzvaný konjugát protilátka-lék (protilátka nabitá lékem) byl navržen proti membránovému markeru senescentních buněk.

Dr Salvador Macip, docent a vedoucí laboratoře Mechanisms of Cancer and Aging Laboratory na University of Leicester a odpovídající autor studie, řekl: „Senolytika jsou novou třídou léků s velkým potenciálem zmírnit stárnutí.

„Nicméně ty, které jsme dosud našli, jsou zcela nespecifické, a proto mohou mít silné vedlejší účinky. Proto je velký zájem o léky druhé generace, cílená senolytika, která by měla odstranit senescentní buňky, aniž by ovlivnila zbytek.

„Kopírováním myšlenky, která se již používá při léčbě rakoviny, jsme upravili protilátku tak, aby dokázala rozpoznat tyto buňky a dopravit do nich toxický náklad.“

Výsledky studie mohou být doplněny jako základ pro celou řadu dalších studií, které budou zkoumat léčbu řadu stárnutí. S pomocí nových metod by bylo možné zpomalit stárnutí a omezit rozvoj mnoha chorob.