Lidí, kteří odmítají masitou či celkově živočišnou stravu raketově přibývá. Ať už je důvodem módní trend, jak si někteří lidé myslí nebo větší povědomí o živočišném průmyslu, jedno je jisté. Na zvyšující se poptávku po vegetariánských a veganských pokrmech reagují také výrobci a nabídka bezmasých jídel je stále více rozmanitější a také cenově dostupnější.

Vegan, vegetarián, ovovegetarián…

Výrazy, které si mnoho lidí plete není tak těžké rozlišit. Vegetarián nejí žádné maso, ani ryby – i ryba je zvíře a tudíž maso. Oproti tomu vegani nejí nic v čem je použito cokoliv živočišného, proto vyhledávají nejen alternativy masa, ale také sýrů a jogurtů nebo vajec. Veganské sýry se vyrábí převážně ze sóji, ale použít se dají také kešu oříšky. Sehnat tak můžete napodobeninu čedaru, eidamu, mozzarelly, jejichž chuť je od originálu téměř neroznatelná, navíc je neuškodí vaší postavě a jsou zdraví prospěšné. Mléčným výrobkům a masu se vyhýbají ovovegetariáni, kterým nevadí konzumace vajec.

Vegetariánské maso, jehož některé druhy jsou vhodné i pro vegany, se vyrábí z mnoha různých surovin a na trhu existuje velké množství alternativ, které mohou velice obohatit i jídelníček lidí, kteří se masu běžně nevyhýbají. Přes sojový granulát, který pravděpodobně znají všichni, stojí za to vyzkoušet tofu či tempeh, které nahradí maso, ale i sýr. Záleží na způsobu použití. Různé typy náhražek salámů, párků, polotovarů uspokojí mnoho mlsných jazyků. Robi maso je ve světě veganů celkem novinkou, ale okamžitě si získalo oblibu nejen mezi nimi. Možnost připravovat robi maso různými způsoby a jeho skvělá chuť mu zajistila stále místo v jídelníčku nejen veganů a vegetariánů.

Kde levně a rychle nakoupit?

Pokud se vám nechce obíhat obchody a supermarkety, mrkněte na webové stránky prozdraviaradost.cz, kde objevíte velký výběr jídla nejen pro vegany a vegetariány, ale také pro celiaky, cukrovkáře nebo prostě jen pro ty, co chtějí žít zdravě nebo ochutnat něco nového.