Křečové žíly trápí spoustu žen, i když se nevyhýbají ani mužům. Ženy je, kromě jiného, berou i jako kosmetickou vadu, takže se je snaží odstranit, všemi dostupnými prostředky.

Tou základní léčbou a i prevencí, se kterou může každý začít sám je správná životospráva (příjem vitamínů a vláknin v ovoci a zelenině, vyhnout se alkoholu, kouření, soli, smaženým jídlům, ale i horkým lázním) a dostatek pohybu.

Pokud s křečovými žílami navštívíte odborníka, dle rozsahu poškození může zvolit několik způsobů léčení od komprese, přes sklerotizaci až po samotný chirurgický zákrok.

My se však zaměříme na přírodní léčbu, na bylinky, kterými křečové žíly léčily naše babičky.

Zkuste bylinky

Zkuste třeba čaj na křečové žíly, který budete půl roku pít každé ráno a uvaříte ho tak, že lžíci pampeliškových listů a lžíci řebříčku a lžíci slézu přelijete 3 dl vařící vody a necháte 10 minut louhovat.

Z nastrouhaného kořene kostivalu lékařského nebo devětsilu připravíte na noc obklad. Rovněž by mohla pomoci i bylinná koupel, do které dáte kostival nebo devětsil či třezalku.

Vhodný je i čaj z pohanky, kdy lžíci pohanky zalijete 3 dl vařící vody a 20 minut louhujete, pijete ho ráno.

Dobrá je i mrkvová šťáva, které byste měli za den vypít půl litru. Nezapomínejte ani na sprchování nohou střídavě teplou a studenou vodou.
Každopádně platí, že jakmile se objeví problémy s bolestí nohou, bolest žil, otoky, časté křeče, vystoupnou vám žíly, navštivte lékaře.

A náš tip na závěr: smícháte 2 dl šťávy z aronie, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z rakytníku a 1 dl šťávy z citronu. Takto připravený nápoj pijete šest týdnů.