V následujících dnech by zima měla dát o sobě pořádně vědět. Meteorologové slibují nejen sníh, ale i arktické mrazy přesahující -10 °C. Pro zimní radovánky příjemné zprávy, ale jinak, pokud se předpovědi potvrdí, jsou to extrémní teploty, které přináší ohrožení především v podobě omrzlin.

Omrzání nebolí

Nejprve omrzají ty části lidského těla, které jsou mrazu přímo vystaveny, to znamená prsty, nos, brada a uši. A pozor! Omrzání nebolí! Ještě jednou – nebolí! To zjistíte, až už bude pozdě. Proto je nutné, abyste si tato místa neustále vzájemně kontrolovali, zda v nich neztrácíte cit či zda vám neblednou.

Omrzliny

Příznakem omrzlin je voskově bílá či nafialovělá kůže, chladná a necitlivá. Postižený má v místě pocit svírání, v teple zase palčivého píchání. V horším stadiu je kůže až žlutá a tvoří se puchýře a necitlivost zasaženého místa. Nejhorší variantou omrzlin je, když kůže po několika dnech zčerná, následně pak dojde k odumření tkáně.

První pomoc při omrzlinách

Postiženého je nutné přesunout do v závětří či vlahé místnosti a pomalu ho zahřívat. Můžeme provádět jemnou masáž v okolí postižených míst. Omrzlé prsty na rukou zahřejeme i tak, že si ruce vložíme do podpaží a pochopitelně co nejrychleji vyhledáme lékařskou pomoc.

Nikdy nedělejte: netřete omrzliny jakýmkoli materiálem či sněhem, postiženému nepodávejte léky, masti, alkohol, puchýře chraňte před protržením!

Jak se chránit?

V případě opravdu velkých mrazů, omezte pobyt venku. Když už musíte ven, protože jdete do práce, na nákup nebo na procházku, co nejvíce zakryjte všechna místa, to znamená čepice, šály, rukavice. Obličej natřete krémem, oblečení vrstvěte. Vychytávkou v nouzi je použití novin, jako izolační vrstvy, ale dnes již existuje spousta termo oděvů, které dokáží regulovat teplotu vašeho těla.

Alkohol nepomůže, naopak!

Na pomoc alkoholu proti mrazu zapomeňte, nejenže nepomáhá, ale naopak zabíjí. Člověk posilněný alkoholem má špatnou regulaci tepla v těle, navíc se dostavuje pocit, že je vám teplo, tudíž se nevhodně obléknete. Alkohol rovněž snižuje schopnost zdravého úsudku a jestliže teplota lidského těla klesne pod 32 °C, ztrácíte vědomí a následně to většinou končí umrznutím.

Otylé chrání tuk a ty ostatní?

U lidí s nadváhou je to jediná výhoda – podkožní tuk výborně izoluje. Tím však neříkáme, že by se otylí neměli chránit, a naopak ti ostatní by se měli na zimu přejídat a hromadně tloustnout. Kdepak! Jezte kvalitně, zaměřte se na energeticky bohatou stravu, to je základ k tomu, aby si tělo v mrazu samo a bez problémů vyrábělo vlastní teplo. Nezapomínejte na pohyb a příjem vlažných tekutin. Doporučuje se např. konzumace zázvoru, jenž zvyšuje produkci tepla v těle a pochopitelně je ideální celoroční otužování.