Kdo by neznal Lysou horu – královnu Moravskoslezských Beskyd. Lysá hora je v současné době označována za nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Tímto titulem se rozhodně pyšní právem. Vždyť se jedná o krásnou horu, z níž je ten nejkrásnější pohled na celé širé Beskydy.

I když to samozřejmě není jediný vrchol Moravskoslezských Beskyd, jedná se o nejatraktivnější cíl většiny turistů. Lidé na vrchol jdou nejen pěšky, ale také ho zdolávají na kole. Odkud je však jízda na kole možná?

Na samotný vrchol Lysé hory vede hned několik cestiček a stezek, které stojí za vyzkoušení. Jenže jen málokterá je upravena pro ty, kteří chtějí zdolat Lysou horu na kole. Pokud se právě vy chcete vydat na kole, vydejte se po trase vedoucí z Papežova. Jedná se totiž o jedinou trasu, která vede na vrchol Lysé hory jen po asfaltované cestičce.

Nemůžete zabloudit

Zároveň je to trasa pro všechny strašpytlíky, kteří se bojí, že zabloudí. Trasa vedoucí z Papežova je tak jasná a přesná, že na ní člověk opravdu nezabloudí, i kdyby se o to snažil. Stačí, když člověk půjde (či pojede) po asfaltu a nemine svůj cíl.

Je nutné upozornit, že trasa není zrovna tou nejjednodušší a nejméně náročnou. Je dlouhá zhruba osm a půl kilometru, během kterých se bude drsně stoupat.

Samozřejmě trasa z Papežovat není tou jedinou trasou, díky níž se dostanete na vrchol Moravskoslezských Beskyd. Jedná se však o jedinou asfaltovanou cestu. Neupravená cesta vede ještě z Malenovic, která není tak strmá, ovšem je nutné být na ní opatrný.

Po sestupu zasloužená odměna

A když budete sjíždět dolů, zajeďte si do rekreačního centra Sepetná, kde najdete ten nejkrásnější pobyt v Beskydech. Zde na vás čeká zasloužená odměna v podobě nejen pohodlné postele, ale také v podobě vynikající kuchyně, v podobě odpočinkového wellness či v podobě vyhlášeného koupaliště Sluníčko, kde je možné se po perném, horkém dni zchladit a osvěžit.