S touto těstovinou jste se již určitě setkali. Minimálně všichni ti, kteří jste dovolenou trávili či trávíte v severoafrických zemích, jako jsou např. Tunis či Egypt. Tam je totiž kuskus národním pokrmem.

Co je kuskus?

Těstovina, kuličky jeden milimetr velké, které se vyrábí ze semoliny (druh tvrdé pšenice je nejlepší, ale používá se i ječmen a proso). Ideální je celozrnný kuskus, při kterém se zpracovávají zrna včetně slupek a uchovávají si tak veškeré živiny.

Příprava kuskusu

Kuskus se nevaří, to je základní rozdíl proti nám známým těstovinám. Kuskus jednoduše zalijete horkou vodou (můžete i mlékem, vývarem) a necháte 7 – 10 minut odležet, dokud si nenatáhne vodu a nezměkne. Občas ho jen promíchněte vidličkou. Vodu můžete dopředu osolit nebo přidat olivový olej či na zjemnění máslo.

Proč kuskus?

Předně je důležité říci, že kuskus je vhodný pro všechny. Jak pro děti, tak i dospělé. Kuskus obsahuje velké množství uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin, vitamínů (B, E), vápník, železo a fosfor. Naopak má malé množství tuku, takže ho můžeme využít i při dietách a výživných pokrmech, které našemu tělu prospívají.

Využití?

Téměř ke všemu. Kuskus můžete použít jako přílohu k rybám, ke kuřecímu masu, mořským živočichům atd., případně udělat risoto. Velice populární jsou studené saláty, kde záleží je na vaši fantazii, jaký salát vytvoříte. Kuskus je totiž zastudena výborný.
Pro děti pak existuje spousta sladkých variant kuskusu.
Můžete ho podávat nejen jako hlavní jídlo, ale skvěle se hodí ke snídaní nebo ke svačinám, ve sladké variantě i jako dezert. Receptů na přípravu kuskusu je na internetu velké množství.

Jablečný kuskus s ořechy
Dva hrnky kuskusu dejte do mísy a zalijte dvojnásobným množstvím jablečné šťávy. Přikryjte a nechte šťávu vsáknout. Následně přidejte 50 g nasekaných sušených švestek a 50 g pokrájených sušených jablek, čtvrt lžičky mletého kardamomu a hrst opražených ořechů. To vše zakápněte třemi lžícemi javorového sirupu nebo medem. Podávejte jako desert.

Jednoduchý salát z kuskusu
Dva hrnky kuskusu zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, smíchejte ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou (okurky, rajčata) a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem a nechte hodinu odležet.

Kuskus s kuřecím masem a kari
Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a orestujte na oleji. Přidejte nadrobno nakrájené papriky, jarní cibulku a asi 10 minut smažte. Pak do směsi přidejte kukuřici a krátce prohřejte. Už hotový kuskus pak přimíchejte k zeleninové směsi, zakápněte citronem, opepřete, dosolte, zaprašte kari kořením a můžete servírovat!

Rada na závěr: Při přípravě kuskusu se řiďte návodem na obalu, ať z něho nemáte blátivou kaši.