V posledních letech na nás ze všech stran útočí reklamy o bioenergii, biopotravinách, biokosmetice a o dalších hodnotách s předponou bio. Proto se nad tímto moderním fenoménem zamýšlejí nejen odborníci, ale i běžní občané. S „bio“ trendem souvisí i zvyšující se zájem o zeleň, jak všude kolem nás, tak i v našich domovech.

Je to pochopitelné, neboť rostliny přinášejí nejen radost z estetického hlediska, ale i pozitivní energii, kterou z nich můžeme čerpat. Nejvíce pomáhá pobyt v přírodě, procházky v lese, ale i práce na zahrádce. Ovšem spoustu bioenergie můžeme čerpat i z pokojových rostlin. Už jen samotný pohled na čerstvé a zdravé květiny člověka naplní radostí. Pokojové rostliny a květiny vnášejí do interiéru poselství přírody, navozují příjemné pocity a nabíjejí nás pozitivní energií. Tak jako vše to má i svá „ale“. Například ostré dlouhé listy vysílají energii bodavou a přispívají k hádkám. Většinou jsou však zelené rostliny v našich domovech přínosné nejen proto, že zkrášlují prostředí, ale také odbourávají škodlivé látky.

Příklad rostlin s nejsilnější bioenergií

  • pokojový bambus údajně posiluje naši kreativitu a sensivitu
  • zelenec váže bytové jedy, šíří dobrou náladu a přeměňuje špatnou energii v pozitivní
  • citroník a pomerančovník naplňuje byt vůní, radostí a chutí do života
  • dračinec, neboli dracéna je absolutním zdrojem energie a navíc odbourává chemické látky
  • břečťan je nenáročný na péči, povzbuzuje a pomáhá lidem z nebezpečných situací
  • kapradina ledviník působí jako čistící filtr na nervový systém a je dobrým společníkem pro duševně pracující lidi
  • „motýlí“ orchidej je v oblibě hlavně u žen. Dodává sebevědomí, podporuje otevřenost k ostatním lidem, až k erotickému kontaktu
  • hrnková růže čínská otevírá naše srdce, ale jen když kvete. Podporuje lásku k tvoření, ke zvířatům i přátelskou lásku k lidem

Co je vlastně bioenergie

Kolem každé rostliny a živé bytosti je bioenergie, což je jakási zářivá aura neviditelná běžným zrakem, ale někteří lidé ji dokáží cítit. Nejvíce bioenergie mají rostliny, tedy obiloviny, bobuloviny, plody, byliny a stromy. Proto slýcháme o objímání kmenů stromů a nabíjení se pozitivní bionergií, kterou některé stromy vyzařují.