Málokterý strom se vyznačuje tolika pranostikami, ale také množstvím léčivých účinků. V našich končinách známe především „barborky“, což jsou větvičky uříznuté na svátek Barbory 4. prosince, které by měly na Vánoce ve váze vykvést, což je dobré znamení pro nadcházející rok.

Třešeň je typickým stromem severní polokoule a vyskytuje se v Evropě, Asii i Americe. Nejkrásnější je zřejmě na jaře, kdy svítí bělostnými kvítky. Strom může být vysoký až 30 metrů a dosáhnout může stáří až 300 let. Plody jsou sladké třešně.

Symbolika

Třešeň je nositelkou celé řady symbolů. Je plodem hříchu a svádění, vyjádřením krásy, plodnosti a radosti. Plody se vyskytovaly jako obětiny v rituálech zajišťujících plodnost, nebo se na tento strom „přenášely“ nemoci tak, že se pod naříznutou kůru naočkovaly výměšky nemocného. Údajně se takto dalo zbavit nachlazení a srdečních chorob.

V Japonsku je třešeň dodnes národní svátostí. Více než plody jsou uctívány stromy obsypané květy.

Třešňové dřevo je velice tvrdé a často se používá k výrobě hudebních nástrojů nebo nábytku.

Léčivé účinky

Používanými částmi třešně jsou plody dozrávající v červnu až červenci a také jejich stopky. Ovšem využitelné jsou i listy sbírané od května do června, ale také kůra, která se sbírá v dubnu až květnu. Dodnes je třešeň považována za oficiální léčivku. Stopky jsou zdrojem tříslovin, v kůře najdeme amygdalin, pryskyřice, silice a tanin, v plodech je riboflavin, thiamin, niacin, vitamín C, minerální soli a pektin.

Řady těchto látek se dnes již v homeopatii nevyužívá. Zato jedním z universálních léků mnoha pěstitelů třešní je třešňovice, čili třešňová pálenka. Lidé ji pijí na zkažený žaludek, nebo si s ní masírují namožené svaly. Také se považuje za dezinfekční prostředek a pomáhá proti únavě. Čerstvá třešňová šťáva se dodnes v některých rodinách pije při vysoké horečce nebo na srdeční potíže. Třešně totiž zahánějí otoky a ulevují tak namáhanému srdci.

Třešňové stopky se doporučují proti bronchitidě. Jedna kávová lžička stopek se spaří šálkem vody, po dvou minutách se tekutina slije a denně se tak vypijí dva šálky.

Sušené třešňové pecky zašité do plátěného pytlíčku a nahřáté v troubě mohou sloužit jako blahodárný hřejivý ohřívací polštářek.