Dietní doporučení říkají, že bychom si měli zvolit stravu, která má vysoký obsah živin, ale jen málo kalorií. Tím prý snížíme riziko chronických onemocnění. Podle těchto měřítek je nejlepší zelenina. A co kdyby jedlo celé lidstvo jenom zeleninu? Stejně jako jeden Japonský národ – žilo by věčně.

Samozřejmě když se dozvíte o takové populaci, musíte si to ověřit. Je totiž těžké najít důkaz, že někdo žije od roku 1890. Ale studie naznačují, že národ Okinawů žili opravdu tak dlouho.

Tradiční Okinawská strava byla založená především na zelenině, fazolích a dalších rostlinách. K dispozici je i mylná představa, že jejich strava obsahovala i ryby a jiné maso, ale když se podíváte na jejich skutečný denní příjem potravy, uvidíte, že to není pravda. Tato informace je ověřená v národním archivu USA.

Když blíže zkoumáte stravu Okinawů, zjistíte, že měli dovoleno jíst pouze z 1 % jíst ryby, z 1 % jiné maso a z 1 % mléčné výrobky a vejce. A proto je víc než 96 % jejich stravy na rostliné bázi a jenom tepelně nezpracované. Nejenom, že jejich jídelníček tvoří z většiny jenom rostlinná strava, především to byli sladké brambory. Zaměřili se především na fialovou a oranžovou odrůdu sladkých brambor.

Kdybyste jedli z převážné většiny jenom rostliny, máte vysoce protizánětlivý základ a velkou zásobu antioxidantů. Při měření hladiny oxidačního tuku existují velice přesvědčivé důkazy o menším poškození volnými radikály. Možná měli Okinawové dokonce geneticky lepší antioxidační enzymy. Ale ne, neměli. Genetické vybavení měli stejné jako většina populace. V čem je rozdíl, je to, že my se neživíme jenom zeleninou.

U Okinawů byla 12krát nižší úmrtnost v důsledku srdečních onemocnění než u populace Spojených států, až 3krát nižší procento úmrtí spojeného s rakovinou tlustého střeva, 7krát nižší procento příčiny na úmrtí rakoviny prostaty a 5krát nižší procento příčinný úmrtí kvůli rakovině prsu.

Vědci prokázali, že je to tak především kvůli tomu, že přijímali jen asi 1 800 kalorií denně. Vlastně jedli mnohem více, než my, ale jejich strava byla celkově kaloricky zredukovaná.

Strava založená jen na rostlinách možná trumfne kalorickou restrikci, ale je tu ještě populace, která žije dokonce déle, než Okinawové. Jedí ne jen z 98 % rostlinnou stravu, ale jsou 100 % vegetariáni. Vegetariány v Kalifornii mají možná nejvyšší životnost než jakýkoliv kmen na světě. Žijí v průměru do 86 let, což je srovnatelné s Okinawskými ženami, ale ne s Okinawskými muži. Ti nejlepší z nejlepších kalifornských vegetariánů, kteří udržují zdravý životní styl i v dalších ohledech, tedy nekuřáci, kteří cvičí, se dožijí v přůměru 90 let. To je o 10 až 14 let více než u většiny populace. A je to pouze poměrně jednoduchým životním stylem.

Okinawská „nesmrtelnost“ je už dávno minulostí. Nyní na území jejich státu leží více než tucet KFC restaurací. Hladina tuku v žilách okinawských obyvatelů se tak zvýšila trojnásobně. Z dob, kdy v jejich organismu nebyl v podstatě žádný cholesterol, se teď obrátili do doby, ve které mají v jedné ruce mobil a v druhé BigMac. Ztrojnásobili taky sodík a draslík a přijímají stejné množství špatných věcí, jako Američané. Během pouhých dvou generací se stal z obyvatelů Okinawi nejtlustší japonský národ. Nyní se tam snaží zdravotní pracovníci udělat obrodu tradic a trochu se vrátit do minulosti.