Cítíte se smutně, jste ve stresu či unavení? Čaj může podpořit činnost mozku i vaši bdělost a dát vám potřebnou energii v závislosti na vaší náladě. Je všeobecně známé, že čaje zelené, černé i bílé mají spoustu zdravotních výhod, ale věděli jste, že také ovlivňují náladu? Čaje obsahují éterické oleje, antioxidanty, minerály atd., které mají přímý vliv na náladu v dobrém slova smyslu, takže správný výběr čaje může pomoci s řadou problémů. Zde jsou různé druhy čaje pro různé nálady:

Na spaní

Levandulový čaj je nejlepší čaj k navození spánku. Zpomaluje krevní oběh, činnost nervové soustavy a podporuje relaxaci a následně zdravý a klidný spánek.

Při stresu

Heřmánkový čaj má pozitivní vliv na snížení stresu a úzkosti. Zvyšuje průtok krve do mozku a působí proti účinkům stresového hormonu kortizolu.

Roztěkanost

Při neklidu a roztěkanosti se doporučuje třešňový čaj. Zpomaluje průtok krve stejným způsobem, jako levandule. Dodá vám pocit uvolnění a klidu.

Na probuzení

Typický čaj, který si dáte po probuzení, je čaj černý. Obsahuje přírodní stimulanty, jako například kofein, který vám dodá po ránu potřebnou energii.

Emoční wellness

Mátový čaj je skvělý pomocník pro emoční pohodu. Pokud trpíte emočními poruchami, připravujte si pravidelně mátový čaj a měli byste se cítit o poznání lépe.

Deprese

Špatné období? Než si dojdete pro antidepresiva, vyzkoušejte čaj z lemongrass (voňatky citronové), jejíž esenciální oleje uklidňují smysly a fungují jako antidepresivum.

Pro energii

Zázvorový čaj zlepšuje náladu, ale také zvyšuje energetickou hladinu a navíc vám dodá pocit tepla a pohodlí.

Čaj štěstí

Indický masala čaj vás okamžitě rozveselí. Je to skvělý čaj, pokud vás čeká obtížný úkol. Koření jako zázvor, kardamom či hřebíček pomáhají podporovat pozitivitu a tvoření hormonu štěstí, serotoninu.

Pro rozzlobené

Kolísání nálady, vztek a chuť vše vzdát. Znáte to také? Pomerančový či citronový čaj vám pomůže zlepšit náladu a uklidnit hněv. A ještě víc než jeho chuť, vás uklidní jeho úžasná vůně.

Vyčerpanost

Pokud jste vyčerpaní, sáhněte po zeleném čaji. Obsahuje l-theanin, který zlepšuje spánek, uklidňuje a navíc navozuje v mozku podobný stav, jaký máte při meditaci.