Čínská medicína je známá pro své až kouzelné účinky již po mnoha tisíciletí. Její hlavní složkou jsou bezpochyby houby, jež jsou doslova plné zdraví prospěšných látek a příznivě ovlivňují spoustu oblastí lidského zdraví. Mimo jiné navíc podporují imunitu.

Síla léčivých hub

Kouzlo těchto plodů je ukryto nejenom v jejich vysoce účinných bioaktivních složkách, které dokážou pozitivně ovlivnit buňky imunitního systému, ale také v látkách, které bez milosti zničí veškeré bakterie a kvasinky. Nejaktivnější z nich jsou polysacharidy, proteiny, vláknina a stopové prvky. Nejenom že působí protizánětlivě, ale dokáže zničit veškeré mikroorganismy, snížit hladinu cukru i tuků v krvi, jsou přirozenými antioxidanty, a dokonce jsou prokázány i jejich protirakovinné účinky.

Které houby dokážou léčit?

Tou nejznámější je bezesporu houba reishi (lesklokorka lesklá), dále houba Shiitake (houževnatec jedlý), houba Hericium (korálovec ježatý) a v neposlední řadě nám známá hlíva ústřičná.

Houba v housence

Pokud budeme hledat houbu s doslova fantastickými účinky, jistě v první řadě natrefíme na houbu s názvem cordyceps sinensis (housenice čínská). Houba pochází z Tibetské náhorní plošiny a roste v oblastech až 4000mestrů nad mořem. Nazývá se také „houbou v housence“, jelikož tak opravdu vypadá. V zimě totiž žije v zemi jako houba, v létě vyrůstá ze země a tvoří plodnice. Výtrusy se usadí na housence motýla a následně na ní parazitují. Poté, co se nakažená housenka zahrabe do země, houba všechny její orgány spotřebuje a její tělo doslova naplní. Tento cyklus trvá celých šest let.

Tančící houba

Pokud někdy uslyšíte název „tančící houba“, věřte, že se pod ním skrývá houba jménem Maitake (trsnatec lupenitý). Daří se jí parazitováním v přírodě, většinou na kmenech dubů. A proč zrovna „tančící“? Proslýchá se, že po jejím objevení lidé radostí tančili, když objevili zdravotní účinky této houby. Jelikož je obtížné tuto houbu najít, je docela drahá. Proto se často místa jejího výskytu předávají mezi houbaři z generace na generaci.