Myomy jsou nejčastější nezhoubné nádory dělohy.  Jsou složeny ze svalové a vazivové tkáně rostoucí pomalu v děložní stěně.  V děloze se jich může objevit více najednou a různých velikostí.  Velké myomy, které mohou být větší  než pomeranč, pak způsobují  zdravotní obtíže, především silné menstruační krvácení, nebo krvácení i mimo období menstruace.

Výskyt myomů

Je poměrně častý, podle statistik se objevují u každé čtvrté ženy.  Nejčastěji se objevují u bezdětných žen nad 35 let nebo u žen v období menopauzy.  Přesná příčina vzniků myomů není určena, ale předpokládá se, že souvisí s abnormální produkcí hormon estrogenu, který povzbuzuje růst myomů.

Příznaky myomů

Myomy lze diagnostikovat pouze lékařským vyšetřením, ale pokud trpíte těmito příznaky, rozhodně navštivte lékaře :

  • Silné křeče, bolest nebo nepříjmený tlak při menstruaci
  • Krvácení i mimo mestruace
  • Zácpa nebo časté nucení na močení
  • Bolesti při sexuálním styku

Prevence vzniku myomů

Strava

Hormon estrogen produkují tukové buňky. Pokud tedy máte nadváhu, je to indikace ke vzniku myomů. Snažte se udržovat váhu v doporučených hranicích hmotnosti (koeficient BMI si snadno spočítáte, návod naleznete na internetu). Jezte co nejméně živočišných bílkovin a nasycených tuků. Odborníci doporučují potraviny, které snižují hladinu estrogenu – jsou to především fazole, hrách, cereálie, většina ovoce a zeleniny.

Přírodní léčba

Zmírnit příznaky a napětí, které myomy způsobují, můžete zmírnit masáží břicha.  Jemnými krouživými pohyby masírujte bolestivá místa, před tím na ně nakapejte pár kapek levandulového nebo meduňkového oleje.  Rovněž můžete přikládat obklady – do teplé vody se šalvějovým nebo majoránkovým olejem namočte ručník a přiložte na břicho.

Při siném a bolestivém krvácení pijte dvakrát denně bylinný čaj z řepíku a maliníku, nebo černého rybízu a kaliny.  Rovněž mohou pomoci kopřivy, které můžete přidávat i do salátů, polévek nebo dušených jídel.

Myomy zpomalují krevní oběh v děloze. Pomoci může vodoléčba, kdy si na pár minut sednete do studené vody. Nejlépe po ránu. Je to procedura nepříliš příjemná, ale opravdu účinná.

 

Máte-li však dlouhodobé výše uvedené zdravotní potíže, cítíte se unavená, nechte se vyšetřit, vyloučíte možnost zhoubného nádoru, nebo dalších zdravotních obtíží, které mohou i nezhoubné myomy způsobit.