Máte pocit, že zasloužený wellness může být nejlepším programem, jaký si můžete na nadcházející víkend předepsat? Bolí vás totiž záda tak urputně, že si nevíte s touto bolestí rady? Je mnoho důvodů, které spouští právě bolesti zad. Zatímco někdy je to jen vina špatné matrace, jindy je to příznak poměrně vážného zdravotního problému. Pojďme si prozradit nejčastější důvody, které se v bolest zad přelévají.

Ploché nohy – problém z dětství

Možná vám ještě stále zní v hlavě připomínka rodičů, že byste měli chodit rovně. V dětství vám totiž byly diagnostikovány ploché nohy, což je zdravotní potíž, která s vámi jde většinou až do pozdní dospělosti. Neumíte totiž správně držet své tělo, a to vlivem špatného postavení chodidel, které jsou v tomto případě alfou i omegou.

V případě, že vás záda skutečně velmi bolí, což následně pramení i v bolesti hlavy, může za to velmi často právě postavení chodidel čili ploché nohy.

Když jste v nadměrném stresu

Současná doba s sebou nese řadu věcí, ze kterých pramení neutišitelný stres. Je to práce, jsou to problémy v rodině, zdraví, také rychlost, s jakou dnešní svět ubíhá. Jen málokdy si uvědomujeme, že bolesti našich zad mohou být vyvolány skutečně právě stresem nebo psychickými problémy, jaké nás sužují.

Při stresu jsou totiž svaly ve značné nerovnováze a dokážou se po prudkém napnutí pozměnit tak, že rázem začnou tlačit na nervy a vytvoří se tím svalový spasmus. To následně pramení v blokádu páteře.

Zánětlivá onemocnění jsou také na vině

Nebo mohou být. Zánětlivé nemoci neboli revma jsou velmi často nevysvětlitelné bolesti, napadající nás hlavně během noci nebo brzkých rán. Domnívat se však, že se jedná o nemoc pouze starších lidí je mylné. Velmi často revma postihuje i mladé lidi, kteří si riziko nemoci příliš neuvědomují.