Exotické kiwi je původem z Nového Zélandu, ale v posledních letech se úspěšně pěstuje i na našich zahradách. Oblíbené je zejména pro svou vynikající šťavnatou chuť a pro svůj velký obsah vitamínu C. Kromě jiných přínosů je doporučováno také pro zmírnění zácpy. Ovšem málo se ví, že existují dvě odrůdy tohoto ovoce.

A sice zelené a zlaté, mezi kterými je skutečně rozdíl. Zlaté kiwi se prodává pod obchodním názvem Zespri Gold a bylo vyšlechtěno kde jinde, než na Novém Zélandu. Od klasického a dosud více známého zeleného kiwi se tento jeho kultivar liší vhledem i chutí. Zelené kiwi je vejčitého tvaru, má chlupatou slupku a zelenou dužinu s černými zrníčky. Zlaté kiwi má spíše tvar kapky s tvrdou korunkou na jednom konci, hladkou nechlupatou slupku, dužina má barvu pomeranče a zrníčka jsou červená až černá. Na rozdíl od klasického zeleného kiwi má zlaté kiwi o něco méně kalorií a sacharidů, naopak daleko více vlákniny a kyseliny listové. Zlaté kiwi má sladší a jemnější chuť díky obsahu fruktózy. Svou chutí připomíná směs avokáda a melounu. Ceněno je jako bohatý zdroj vitamínů B, C a E, také minerálních látek, především draslíku a hořčíku.

Využití zlatého kiwi

Prozatím se zlaté kiwi na evropských pultech příliš neobjevuje. Začínají ovšem pokusy s jeho pěstováním na plantážích v Itálii. Věřme, že se brzy rozšíří, neboť určitě získá oblibu nejen pro svou sladkou chuť a množství zdraví prospěšných látek, ale také proto, že se jí i se slupkou. Nejlepší konzumace je v čerstvém stavu. Nemusí se loupat a nešikovně vyjídat lžičkou jako zelené kiwi. Lahodné je také v kombinaci s jinými druhy ovoce a zeleniny v různých salátech a mísách. Hodí se také do zmrzlinových pohárů, koktejlů nebo smoothies. Lze je použít i do moučníků a ovocných dortů, ale například i k masu, zejména drůbežímu nebo k rybám. Vynikající se také džem ze zlatého kiwi.

Jeho zralost se pozná jednoduše podle měkké, ale pevné dužiny. Doporučuje se konzumovat zlaté kiwi čerstvé, jelikož není tak trvanlivé, jak jsme zvyklí u klasického zeleného kiwi, které vydrží v lednici několik dnů.