Při výběru proteinové tyčinky pro vegany platí stejná pravidla, jako v případě klasických protein barů. Jaká to jsou? Podívejme se na těch 5 nejzásadnějších.

1. Jednoduché cukry

Podíl jednoduchých cukrů je naprosto zásadním, jednoduchým a přesným měřítkem při hledání kvalitní proteinové tyčinky. U většiny opravdu kvalitních tyčinek dosahuje jeho hodnota maximálně 5g jednoduchých cukrů, u některých výrobců bohužel najdete až pětinásobek.

2. Bílkoviny

Proč je důležité sledovat zastoupení bílkovin a sacharidů v tyčince? U řady výrobků zjistíte, že vyšší cena tyčinky a název “proteinová” vůbec neodpovídá složení. Mnoho produktů má totiž zanedbatelný objem bílkovin. Taková tyčinka se pak moc neliší od běžných sladkých tyčinek dostupných v supermarketech.

3. Kvalita ingrediencí

Původ a kvalita ingrediencí je zásadní, kvalitně sestavěné složení neznamená, že je tyčinka ve výsledku zdravá. Většinou výrobci na obale neuvádějí, z jakých zdrojů nakupují a jaké vlastnosti ingredience mají. Naopak pokud takovou informaci na obale najdete, znamená to, že se mají čím pochlubit. Nejčastěji je to značka BEZ GMO (bez geneticky modifikovaných potravin).

4. Palmový tuk nechceme

Používání palmového tuku do potravin je samo o sobě dost diskutabilní. Jenže pokud pomineme, že palmový tuk může pocházet od dodavatelů, kteří se podílejí na vypalování pralesů, tak musíme vidět i další nevýhodu a tou je negativní dopad na naše zdraví.

5. Není bílkovina jako bílkovina

Který ze zdrojů proteinů je svým složením nejvhodnější pro naše tělo? To je otázka, která je těžko zodpověditelná. Každý typ bílkoviny přináší trochu jiné spektrum aminokyselin. Záleží samozřejmě na spotřebiteli, z jakého důvodu chce protein konzumovat.

Kde nakoupit?

Existují tyčinky, u kterých se nemusíte obávat jednoduchých cukrů. Takové tyčinky jsou slazeny stévií a nenajdete v nich ani žádná přidaná barviva, umělá aromata nebo pojiva.

Naše proteinové tyčinky jsou navíc úplně bez lepku a neobsahují GMO. Kde takové tyčinky nakoupíte? Na našem e-shopu.

Proteinové tyčinky máme nyní ve dvou oblíbených příchutích (kokos/jahoda a arašídy/kakao). Obě varianty jsou v BIO kvalitě. A v případě příchutě kokos/jahoda se jedná dokonce o RAW tyčinku.