O oblibě a popularitě piva není třeba pochybovat. České pivo má svou dlouholetou tradici a vynikající kvalitu, proto není divu, že Češi se řadí v jeho spotřebě na přední místa na světě. Pivo je pochopitelně alkoholický nápoj, proto by se jeho konzumace neměla přehánět.

Ovšem kromě alkoholu obsahuje pivo spoustu dalších látek, z nichž některé mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Je tvořen z 93% vodou, takže jeho hlavním posláním je uhašení žízně, ovšem také má výživnou hodnotu a dietetické účinky. Přínos pití piva na lidské tělo je zejména v tom, že se připravuje výhradně z přírodních složek, kterými jsou voda, obilná zrna, chmel, a kvasnice.

Jaké má pivo pozitivní účinky

Samozřejmě je třeba připomenout, že hovoříme o umírněném pití, nikoliv o nadměrné konzumaci, která může mít negativní důsledky nejen na fyzické i duševní zdraví a je nežádoucí také z celospolečenského hlediska. Za umírněné pití se považují dvě piva denně pro muže a jedno pivo pro ženy, pochopitelně měřeno v půllitrech. Pokud je to ve větším množství, jedná se už o nadměrné pití a je-li to pravidelné, jedná se o notorismus.

Pokud tedy budeme konzumovat pivo v rozumném množství, vede to ke snížení rizika infarktu myocardu nebo rakoviny a ke zlepšení metabolismu. Největší přínos pro náš organismus spočívá ve zvýšení hladiny „hodného cholesterolu“ (HDL) v těle, který paralyzuje „špatný“ nebo-li „zlý“ cholesterol (LDL). Pivo má také ochranný vliv na vznik aterosklerózy, Je vhodným prostředkem působícím proti stresu, pomáhá odstraňovat napětí a podporuje pocit relaxace, družnosti a porozumění. V tomto směru je tedy pivo lepším lékem, než různá psychofarmaka. Je známo, že milovníci piva bývají celkově pozitivněji naladěni a vykazují prokazatelně nižší riziko vzniku srdečních a cévních komplikací.

Obecné posouzení přínosů

Umírněné pití piva vede i k poklesu krevního tlaku, snížení hladiny krevního cukru a zlepšení trávení. Díky močopudným účinkům piva se vylučuje z těla žluč a tak se nemohou tvořit žlučové a močové kameny. Obsah minerálů a stopových prvků (hlavně hořčík a draslík) zabraňuje řídnutí kostí, tedy vzniku osteoporózy. Zanedbatelný není ani obsah vitamínů, zejména řady B. Pivo není tak energetické, jak se někdy tvrdí, jelikož v půllitru „desítky“ je asi 200 kcal energie, kdežto stejné množství ovocné šťávy nebo mléka dodá tělu cca 250 kcal. Fyzicky aktivním lidem lze doporučit třetinku piva jako vhodný iontový nápoj napomáhající spalovat tuky.