Meduňka lékařská je vytrvalou bylinou pocházející ze středomoří. U nás se pěstuje na zahradách především odrůda Cifra. Že je meduňka účinným prostředkem k potlačení nervového napětí a úzkosti, se vědělo už ve starověku.

Důvodem je obsah látek, jako jsou silice a triterpenové kyseliny. My známe meduňku především jako vhodnou bylinu, která se ve formě čaje, nebo jako sušená v polštářku používá při nespavosti. Extrakt z meduňky totiž působí sedativně, čili navozuje pocit spánku, malátnosti a únavy. Zároveň však působí také na přecitlivělost a nervové poruchy. Meduňka také působí proti virům, bakteriím, křečím, bolestem a zmírňuje nadýmání.

Co se z meduňky používá

Především její listy a vrcholové výhonky uštipované těsně před kvetením nebo hned po něm. Používat se může jak v čerstvém stavu, tak sušená ve stínu. Ještě více se zachovají těkavé silice mrazením než sušením.

Jak a proč meduňku používat

Budete-li meduňku používat při bolestech, nervových poruchách, problémech se spánkem, křečích, bolestech hlavy a zubů, projeví se záhy její pozitivní účinky. Navíc její extrakt podporuje trávení a chuť k jídlu a je dobrý na bolesti břicha a nadýmání. Lze s ní léčit i opary, nebo nachlazení, jelikož podporuje pocení. Vhodná je také na nádory, na zmírnění bolesti a pálení po hmyzím kousnutí, na bolesti žaludku, zvracení a na snižování krevního tlaku.

Meduňka uklidňuje a nemusíte se obávat předávkování či jiných nežádoucích účinků. Pouze výjimečně může způsobit u některých jedinců alergickou reakci. Pokud někdo užívá tlumící léky, může dojít ke zvýšení jejich účinků.

Kolik meduňky by se mělo užívat, záleží na jednotlivci a rozsahu jeho problémů. Při nespavosti, nadýmání a bolestech břicha stačí vypít jeden šálek meduňkového čaje několikrát denně. Čaj se připravuje zalitím 2-4 gramů listů 150 mililitry horké vody a pak se nechá 10 minut louhovat.

Meduňka je přírodním prostředkem proti úzkosti

Na úzkost a stres je lepší dávat přednost přírodním prostředkům před medikamenty. Meduňka lékařská je jedním z nejúčinnějších, ale právě proto je třeba s ní zacházet opatrně a začínat raději s menšími dávkami. Často se používá v kombinaci s chmelem, heřmánkem a kozlíkem lékařským.