Kdo by nechtěl vypadat dobře… A k tomu bezesporu potřebujeme lesklé, silné vlasy, pěknou kůži a silné nehty. Většina z nás dokáže kvůli pěknému vzhledu utratit nehorázné sumy. Je ale dobré mít na paměti, že: „Jsme to, co jíme.“ A zdravá strava má na naši krásu obrovský vliv. Zde jsou ty nejlepší potraviny, které nám pomohou k vytouženému vzhledu:

Pro krásnou kůži

Avokádo – Toto zázračné ovoce se vyskytuje v mnoha návodech tipu „vyrob si sám,“ ale i komerčních produktech. Obsahuje totiž esenciální mastné kyseliny, které jsou skvělé pro pevnost a zdraví pokožky. Kromě těchto kyselin je avokádo bohaté na vitamin C, E a antioxidanty.

Ryby – Ryby jsou bohaté na omega-3- mastné kyseliny, důležité pro pružnost pokožky.. Zkuste upravovat ryby jinak, než smažením, abyste předešli konzumaci nezdravých tuků.

Rajčata jsou bohatá na vitaminy a minerály nezbytné pro zdravou pokožku. Jsou také plné antioxidantů, které chrání kůži před slunečním zářením a léčí spáleniny. Vynikající jsou syrová i tepelně upravená, vždy pokrm obohatí o výbornou nakyslou chuť.

Ananas je známý pro své zdravotní benefity. Má vysoký obsah vitaminu C a enzymu bromelin, který má pozitivní vliv na kůži a její změkčení. Pomáhá také syntéze kolagenu, obnově tkání a buněk. Je vynikající ve formě šťávy či jako přídavek do smoothies.

Řepa – Jedněmi z nejlepších bojovníků při boji se stárnutím jsou antioxidanty. Ty jsou obsaženy v mnoha druzích potravin, řepu nevyjímaje. Díky ní budete vaše pleť zářivá a mladistvá. Tato zelenina je vynikající syrová v salátech či sendvičích, ale i polévkách.

Kiwi – Slunce může mít negativní dopad na kůži a vitamin C to může napravit. Je totiž klíčovým prvkem pro produkci kolagenu a elastinu, které jsou nutné pro udržení mladistvého vzhledu.

Pro zdravé vlasy

Oves má vysoký obsah zinku, biotinu a draslíku. Deficit těchto vitaminů se projevuje křehkými vlasy náchylnými k lámání. Připravte si několikrát týdně ovesnou kaši a uvidíte ten rozdíl.

Čočka – Slabé vlasy mají často anemičtí lidé, kterým chybí železo. Chcete-li kvalitní zdroj, jezte čočku. Můžete z ní uvařit polévku, použít ji jako přílohu či salát.

Mandle -Tyto chutné ořechy jsou bohaté na proteiny a hořčík, který pomáhá udržovat vlasy silné a lesklé. Hořčík je navíc minerál vhodný na nervy a jak víme, stres je další možnou příčinou padání vlasů. Mandle jsou vynikající samotné, přidané do sladkých zákusků či smoothies.

Dýňová semínka – Zinek bojuje proti vysoušení pokožky hlavy, tím předchází svědění a tvorbě lupů. Výborným zdrojem tohoto minerálu jsou dýňová semínka, která báječně chutnají zejména v zeleninových salátech.

Jahody jsou pochoutkou bohatou na vitamin C, přičemž jeden šálek obsahuje 113% doporučené denní dávky. Přidejte je do zdravých dezertů, smoothies, koktejlů či salátů a vaše vlasy vám budou vděčné.

Pro zdravé nehty

Vejce – Jsou bohatá na bílkoviny a biotin, který může hrát významnou roli při tvorbě keratinu, který je hlavní složkou nehtů i vlasů.

Zelený hrášek – Malý, ale bohatý na vitaminy. Bílkoviny v něm obsažené posilují nehty a urychlují jejich růst. Hrášek je také zásobárnou beta-karotenu, vitaminu C, B-komplexu ale také omega-3 mastných kyselin.

Vlašské ořechy pomáhají díky omega-3 mastným kyselinám udržet nehty v dobré formě. Stačí polovina hrsti denně, kterou můžete nasypat na salát či vmíchat do jogurtu.