Suchý vzduch je velmi častý problém, který se týká velké spousty domácností. Většina lidí si bohužel neuvědomuje, že mají doma suchý vzduch, který může způsobit celou řadu zdravotních obtíží – kašel, rýmu nebo podráždění sliznice. Účinným řešením, s jehož pomocí se lze suchého vzduchu zbavit, jsou zvlhčovače vzduchu.

Suchý vzduch není aktuální jen při topné sezoně

Nízká vlhkost vzduchu v domácnosti je problém, který si většina lidí automaticky spojuje se zimními měsíci a s nimi neodmyslitelně spojenou topnou sezonou. S nízkou vlhkostí vzduchu se potýkají například obyvatelé starších panelových domů a nebo v domácnostech, kde se topí krbovými kamny. Ačkoli je pravda, že nás suchý vzduch dokáže během období, kdy je doma potřeba topit, hodně potrápit, nedostatečná vlhkost vzduchu je aktuální kdykoli během roku – sice ne všude, ale v mnoha domácnostech rozhodně ano.

Zvlhčovače vzduchu jsou proto ideálním řešením, chcete-li těmto problémům předejít a nejen sobě, ale i své rodině doma zajistit optimální vlhkost vzduchu. Ta by se měla v ideálním případě pohybovat mezi 45-60 %. Věděli jste, že suchý vzduch dráždí sliznici a to může mít za následek nejen dráždivý kašel či zánět nosohltanu, ale třeba i problémy s horními cestami dýchacími, chronickou brontichidu, dlouho trvající rýmu nebo pálení očí?

Jaké existují zvlhčovače vzduchu

Na trhu se potkáte hned se dvěma typy zvlhčovačů vzduchu: parní zvlhčovače vzduchu a ultrazvukové zvlhčovače vzduchu. Oba dva typy mají na pultech jak kamenných obchodů, tak i e-shopů poměrně bohaté zastoupení, takže určitě je z čeho vybírat. Nejlevnější zvlhčovače vzduchu pořídíte již pár stovek. Pokud vás zajímá, který typ je lepší, nenechte si ujít následující řádky.

Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu vytváří z vody velmi drobné kapičky, které následně prostřednictvím ventilace vyfukují do vzduchu, kde dochází k odpařování a na základně toho se zvyšuje vlhkost. Nevýhodou tohoto typu je vyšší pořizovací cena, výhodou naopak efektivní výkon a tichý chod.

Parní zvlhčovače vzduchu fingují na principu vodní páry. Ta vzniká v tenoučké vrstvě na topném prvku. Parní zvlhčovače v sobě ukrývají komoru, ve které se pára mísí se vzduchem a ten je následně ochlazován na optimální teplotu. Výhodou jsou nižší pořizovací náklady.

Podle čeho zvlhčovač vybírat?

Při výběru zvlhčovače vzduchu berte v potaz nejen velikost daného prostoru (příp. celé stavby), který budete s pomocí zvlhčovače udržovat na optimální vlhkosti. Důležité je také uvědomit si, jestli budete přístroj využívat jen občas (v takovém případě doporučujeme jednoduché mechanické typy), nebo jestli jej máte v plánu používat stále – tady radíme vybírat automatický zvlhčovač vzduchu.

foto: flickr.com/photos/yourbestdigs/42549582852