Všichni víme, že jíst syrové maso s sebou nese riziko nákazy salmonelou a dalších nemocí přenášených potravinami. Když jste chtěli chutnat syrové těsto, pravděpodobně už vás zastavila máma s tím, že to není tak dobrý nápad, i když to tak dobře chutná. Ale když přijde řada na zeleninu a jiné plodiny, je vždycky všechno v pořádku, no ne? Ne tak úplně.

Některé potraviny v syrovém stavu obsahují přírodní toxiny a těžko stravitelné cukry, které mohou způsobit problémy zažívacího traktu a jiné nepříjemné příznaky. Jiné jsou zas tepelně neupravené a nepasterizované hostiteli pro škodlivé bakterie. Odborníci nás seznámili s 6ti potravinami, o kterých jste pravděpodobně nevěděli, že se jim v jejich syrovém stavu máte vyhnout.

Brambory

Nikoho asi nenapadne dát si ráno na snídani hrnec syrových brambor. Ale pokud byste si přece jenom s touhle myšlenkou pohrávali, raději to nedělejte. „Nevařený škrob v bramborách může způsobit zažívací problémy, plynatost a nadýmání,“ říká Ashvini Mashru, MA, RD, LDN, majitel Wellness Nutrition Concepts v Malvernu. „Pro eliminaci rizika potíží raději brambory pečte, vařte normálně nebo v páře.“ A u zelených brambor to platí dvojnásob! Obsahují vysokou koncentraci jedovatých toxinů, které mohou způsobit bolesti hlavy a nevolnost, a to i v malých dávkách.

Klíčky

Chutnají jako ředkvičky nebo vojtěškové výhonky a jsou ozdobou salátu. Ale používejte je opatrně. Nevařené jsou přímo semeništěm  škodlivých bakterií. „Hromadí se v nich například salmonela nebo listeria,“ varuje Lisa Cohn, registrovaná dietetická poradkyně pro miVIP Surgery Centrer.“Klíčky by měly být zakoupeny čerstvé, nejlépe někde z farmy, ale i tak by se jim měli vyhnout starší lidé, těhotné ženy a ti, co mají problémy s imunitou. Důkladně klíčky omyjte, a když si nejste jistí, raději je nekupujte.

Červené fazole

Tyto výživné luštěniny a levný zdroj vitamínů musíte nejdřív uvařit. „ Konzumace syrových červených fazolí může způsobit extrémní nevolnost, silné zvracení a průjem z přirozeně se vyskytujících lektinů a fytohemaglutinů,“ říká Jennifer Christmanová, dietoložka z Medifast. Lektin se nachází sice i v jiných rostlinách, ale vysokou koncentraci má právě ve fazolích. Zničíte ho tak, že fazole namočíte na 5 hodin do vody a pak je povaříte nejméně 30 minut ve sladké vodě,“ říká Christmanová. Konzervované fazole jsou už upravené, tedy bezpečné ke konzumaci.

Med

Syrový med v supermarketech hledá čím dál tím víc lidí jako zdravé přírodní sladidlo. Ale nepasterizovaný med může obsahovat Grayanotoxin, tedy se přirozeně vyskytující neurotoxin. „I když pro lidi není smrtelný, může vám způsobit závratě, hypotéze a vagální blok,“ říká Cohn.

Juka

Ze škrobových kořenů této rostliny můžete připravit kaši nebo je zpracovat podobně jako brambory. Pak je juka plná živin. Ale syrová juka obsahuje kyanid, a to nejčastěji v listech. “Tím se rostlina brání tomu, aby byla sežraná zvířaty, ale malé množství kyanidu proniká i do kořene, tedy do jedlé části,“ říká Scott Michal Schreiber, chiropraktik v Newarku. “Kořeny musejí být sušené, namočené ve vodě, důkladně opláchnuté nebo vařené co nejdříve po sklizni.

Mléko

Čerstvé mléko se stalo trendem těch, kteří ho považují za prevenci chorob a nemocí z povolání,“ říká Christmanová. „Problém je v tom, že syrové mléko přímo od kravičky není pasterizované.“ V průběhu pasterizace se mléko zahřeje na 15 sekund na teplotu 161°C, pak následuje rychlé ochlazení. Tento proces zabíjí choroboplodné zárodky bakterií, které způsobují salmonelu a listerii. Podle CDC jsou nemocni z pití syrového mléka nebo jezení výrobků z nich na vzestupu. A děti jsou nejvíce ohroženou skupinou. Christmanová poznamenává,“ Pasterizace mléka nesnižuje nutriční hodnoty mléka a mléko  můžete nechat na nějakou dobu v lednici.“